Ma, azaz október 26-án rendezték meg Budapesten a Bocuse d’Or magyarországi döntőjét. Kiderült tehát, kik képviselik hazánkat 2024-ben a norvégiai Trondheimben.
Ezúttal négy csapat szállt ringbe a trófeáért:
Balogh Szabolcs, Almavirág Étterem, commis: Takács László
Hack Barnabás, Costes Group, commis: Márfi Dominik
Kelemen Roland, Hunguest Sóstó, Nyíregyháza, commis: Fodor Noel
Molnár Bence, Essencia, commis: Kaiser Botond
A döntő feladatai:
Az egyik téma a lazac volt, amit mártással, két vegetáriánus körettel, valamint egy külön edényben szervírozott raguval kellett tálalni.
A másik téma egy szintén meleg, tengeri herkentyűs fogás volt, amihez a csapatoknak kötelezően kellett használni céklát, almát, zellert, valamint kagylót és rákot is.
(A döntőben olyan alapanyagokat szerepeltetett a Bocuse d'or Akadémia, ami esetleg jövőre, Norvégiában, az európai versenyen is előfordulhat.)
A kóstoló zsűriben Magyarország legnagyszerűbb szakemberei tűntek fel, és szinte az összes hazai Michelin-csillagos étterem séfje képviseltette magát. Az elnöki pozíciót a két magyarországi két Michelin-csillagos étterem, a Stand és a Platán séfjei, azaz Szulló Szabina, Széll Tamás és Pesti István foglalták el.
Ugyancsak kóstolt és pontozott Koppány Levente (Costes *), Barna Ádám (42 Restaurant *), Tóth Szilárd (Salt *), Tiago Sabarigo (Essência Restaurant Tiago & Éva *), Kaszás Kornél (Babel*), Rácz Jenő (Rumour*), valamint Breitenbach Attila, Pohner Ádám és Molnár Márk.
Íme a végeredmény:
A legjobb csapatmunka: Balog Szabolcs és Takács László
A legjobb hal: Hack Barnabás
A legjobb commis: Kaiser Botond
A médiazsűri különdíja: Molnár Bence
A legfenntarthatóbb tál: Hack Barnabás
Az életműdíjat Pesti István kapta.
ÉS A NYERTES KELEMEN ROLAND (COMMIS: FODOR NOEL)
Kelemen Roland ismerős arc a mezőnyben, hiszen nem először versenyzik, és bár döntőt még nem nyert, figyelemre méltó teljesítményt nyújtott. Roland a debreceni Aranybika Szakközépiskolában tanulta a szakmát, ezt követően a hajdúszoboszlói Hunguest Hotelben dolgozott, miközben érettségit tett. Két éve erősíti Nyíregyházán a Hunguest Sóstó szállodát mint séfhelyettes. Idén Mesterszakács címet szerzett.
A győztes csapat tányérjai:
Az első képen Kelemen Roland lazac étele, a másodikon Kelemen Roland tányértémája látható.