Hírek

Kitzinger Szonja

2023. október 26.

Fodor Noel , Kelemen Roland , Hunguest Sóstó, Nyíregyháza

Ma, azaz október 26-án rendezték meg Budapesten a Bocuse d’Or magyarországi döntőjét. Kiderült tehát, kik képviselik hazánkat 2024-ben a norvégiai Trondheimben.


Ezúttal négy csapat szállt ringbe a trófeáért:


Balogh Szabolcs, Almavirág Étterem, commis: Takács László

Hack Barnabás, Costes Group, commis: Márfi Dominik

Kelemen Roland, Hunguest Sóstó, Nyíregyháza, commis: Fodor Noel

Molnár Bence, Essencia, commis: Kaiser Botond


A döntő feladatai:


Az egyik téma a lazac volt, amit mártással, két vegetáriánus körettel, valamint egy külön edényben szervírozott raguval kellett tálalni.


A másik téma egy szintén meleg, tengeri herkentyűs fogás volt, amihez a csapatoknak kötelezően kellett használni céklát, almát, zellert, valamint kagylót és rákot is.


(A döntőben olyan alapanyagokat szerepeltetett a Bocuse d'or  Akadémia, ami esetleg jövőre, Norvégiában, az európai versenyen is előfordulhat.)



A kóstoló zsűriben Magyarország legnagyszerűbb szakemberei tűntek fel, és szinte az összes hazai Michelin-csillagos étterem séfje képviseltette magát. Az elnöki pozíciót a két magyarországi két Michelin-csillagos étterem, a Stand és a Platán séfjei, azaz Szulló Szabina, Széll Tamás és Pesti István foglalták el. 

Ugyancsak kóstolt és pontozott Koppány Levente (Costes *), Barna Ádám (42 Restaurant *), Tóth Szilárd (Salt *), Tiago Sabarigo (Essência Restaurant Tiago & Éva *), Kaszás Kornél (Babel*), Rácz Jenő (Rumour*), valamint Breitenbach Attila, Pohner Ádám és Molnár Márk. 


Íme a végeredmény:


A legjobb csapatmunka: Balog Szabolcs és Takács László

A legjobb hal: Hack Barnabás

A legjobb commis: Kaiser Botond

A médiazsűri különdíja: Molnár Bence

A legfenntarthatóbb tál: Hack Barnabás


Az életműdíjat Pesti István kapta.


ÉS A NYERTES KELEMEN ROLAND (COMMIS: FODOR NOEL)


Kelemen Roland ismerős arc a mezőnyben, hiszen nem először versenyzik, és bár döntőt még nem nyert, figyelemre méltó teljesítményt nyújtott. Roland a debreceni Aranybika Szakközépiskolában tanulta a szakmát, ezt követően a hajdúszoboszlói Hunguest Hotelben dolgozott, miközben érettségit tett. Két éve erősíti Nyíregyházán a Hunguest Sóstó szállodát mint séfhelyettes. Idén Mesterszakács címet szerzett.

A győztes csapat tányérjai:



Az első képen Kelemen Roland lazac étele, a másodikon Kelemen Roland tányértémája látható.