A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) javasolja a kormánynak, hogy a HORECA (szállodaipari és vendéglátó) ágazatot érintő gazdaságvédelmi intézkedéseket terjessze ki a szektor és a közétkeztetés beszállítóira is a veszélyhelyzettel fennálló védelmi korlátozások időszakára.
A NAK emlékeztetett, hogy a koronavírus-járvány miatt a novemberben megjelent kormányrendelet szerint a vendéglátóhelyek nem fogadhatnak vendégeket, csak elvitelre van lehetőségük kiszolgálni a vásárlókat, valamint a rendezvények tartása sem megengedett. A korlátozások nyomán csökkenő forgalom miatt a kormány gazdaságvédelmi intézkedésekkel segíti a szektor vállalkozásait.
A kamara felhívta a figyelmet, hogy a szállodaipar és vendéglátás forgalmának csökkenése közvetlenül érinti az oda beszállító élelmiszer- és ital-előállítókat, valamint a nagykereskedőket is, akiknek a piaci lehetőségei beszűkültek.
Különösen nehéz helyzetben vannak azon kis- és közepes méretű vállalkozások, amelyek elsősorban a vendéglátóipar kiszolgálására szakosodtak,
valamint azok a vendéglátóiparnak beszállító nagykereskedők, akik a tavaszi gazdaságvédelmi intézkedésekből is kimaradtak.
Kritikus a helyzete azon ágazati szereplőknek is, akik az előttünk álló ünnepi időszak rendezvényeitől várták éves árbevételük jelentős részét - tették hozzá. A középiskolai étkeztetés és az általános iskolai étkeztetés részleges szünetelése is a kis- és közepes élelmiszer-feldolgozókat érinti hátrányosan, az érintett kis- és közepes méretű élelmiszeripari és kereskedelmi vállalkozások jelentős része kerülhet csődhelyzetbe a következő hónapokban a NAK szerint.