Hírek

Magyar Konyha

2023. szeptember 7.

A borbarátok idén elismert hazai borászatok változatos bor- és pezsgőkínálatából kóstolhatják meg a magyar borkultúra színe-javát, díszvendégként pedig Dél-Amerika mutatja be borainak és konyhájának jellegzetes íz- és aromajegyeit.


Idén, először a Borfesztivál történetében megnyitja kapuit a Borkult – SPAR VIP sátor és a Mitiszol? Party VIP sátor a nagyközönség előtt, mely különleges élményeket és privilégiumokat nyújt a VIP karszalaggal rendelkező vendégeknek. Szintén az újdonságok körét bővíti a Sunday Brunch, mely az utánozhatatlan hangulatban és környezetben elköltött fine dining falatozás élményét kívánja megalkotni, mindezt kellemes élő zenei háttérrel.


Latin-Amerika a színek és ízek hazája



A Budapest Borfesztivál vendége Dél-Amerika lesz: három ország területéről mintegy 12 borászat tételeit kóstolhatják meg a borkedvelők a díszvendég standjainál. Érdemes lesz kipróbálni egy latin temperamentummal fűszerezett Cabernet sauvignont, Merlot-t vagy Pinot noirt! Aki fejest ugrana a távoli kontinens kultúrájába, annak kerüljön a poharába egy Malbec az Andok oldalából vagy egy Tannat az Atlanti óceán partjáról. A fehérborok kedvelőinek pedig roppanóan friss gyümölcsös Sauvignon blanc-ok, Chardonnay-k és Pinot grigio-k mellett alkalom nyílik egy-két ritkább, ám annál különlegesebb fajta megismerésére. Emellett megkóstolhatjuk a tengerszint felett 3000 méter magasan termesztett szőlőből készült argentin borokat, megízlelhetjük a tradicionális chilei borkülönlegességeket, de a feltörekvő Brazíliából és Uruguayból is érkeznek izgalmas tételek.


Izgalmas borok, érdekes beszélgetések a SPAR-ral!



A SPAR Magyarország exkluzív italválasztékát megéri felfedezni a Budapesti Borfesztiválon! A különleges, válogatott magyar borok mellett, kihagyhatatlan akciókkal is vár a SPAR Borplacc, ráadásul minden harmadik elfogyasztott ital után, a negyedik ajándék! 




Ínyencekre hangolva



A Gourmet Udvar különlegességei mellett bőven lesz felfedezni való a gasztronómiai kínálatban. A hazai ízek rajongói megkóstolhatják a Dr. Ignácz Kolbász Manufaktúra hidegtáljait és házi tepertőjét vagy falatozhatnak a Máltai Manufaktúra hazai, prémium alapanyagokból készült, különleges grillzöldséges csigájából vagy fahéjas-szilvás rózsatornyából. Az extrém élvezetek kedvelői osztrigát kóstolhatnak citrommal az Osztrigasommelier standjánál, melynek elmaradhatatlan kiegészítőjeként egy pohár champagne teszi majd teljessé az ízélményt. Az XXL Catering a hagyományos húsételek mellett idén frissen elkészített lazaccal és hozzá ropogós salátaválogatással is készül. A lágyan olvadó francia sajtkülönlegességgel, rá különböző feltétek széles választékával vár mindenkit a Raclette by Lili, a SZEGA pedig elhozza a világ sajtjait, és kiváló sonkáit, legyen az spanyol vagy olasz, mely kitűnő párosítása lesz egy-egy pohár bornak. Az igazi street food ételek sorát a balatonfenyvesi ANGUS tenyészetből származó, marhahúsból készült prémium burgereket kínáló Zing Burger kezdi meg, melyet a hamisítatlan olasz konyha képviselője, a Pizza Me követ klasszikus és különlegesen elkészített pizzáival. A NEMO Fish and Chips kínálatából is érdemes lesz válogatni, aki pedig biztosra szeretne menni, az a már jól ismert sétáló menüket is megtalálja. A Bolka Desszert Butik helyben sütött császármorzsája, különböző csokoládékülönlegességei és bon-bonjai elérhetőek lesznek idén is, a hedonisták kedvéért egy kis szarvasgombával fűszerezve.


Dél-Amerika ízeinek sokszínűsége



Latin-Amerika konyhájáról az ínycsiklandó tengeri herkentyűktől kezdve a változatosan elkészített krumplival körített, egzotikusan fűszerezett húsokig bármi eszünkbe juthat. De vajon minek köszönhető ez az ízkavalkád? A válasz a kontinens sokszínű népességében rejlik. A kisebb-nagyobb számban előforduló afrikai, spanyol, olasz és keleti népek alakították ugyanis a területre jellemző kultúrát, így a gasztronómiát is. Az idei Borfesztiválon a NEMO étterem kínálatában négyféle tradicionális étel is felsorakozik, közöttük a choritos (kék kagyló), melyet kétféleképpen is el fognak készíteni a hozzáértők. Egy másik nagy klasszikus a friss, nyers halhúsból készült, chili paprikával fűszerezett, citruslevelekben tálalt cevice, mely az étterem étlapján „lazac, friss lime-os zöldséges ragu” formájában szerepel. A hagyományos, kontinentális ízeket kedvelők kipróbálhatják a Pescado frito-t, avagy a rántott tengeri halat, sült krumplival tálalva. A Smokey Monkies BBQ kínálatával már korábban találkozhattak a gyakorlott Borfesztivál látogatók, ugyanis nem ez az első szereplésük e rangos rendezvényen. Vétek lenne kihagyni az általuk készített chilei fehérkolbászos, chimichurris vagy az argentin marhahúsos szendvicset.


Michelin-csillagos élmények



A Budavári Palota egyik legszebb részén, a Habsburg-kapuval határos Halászó gyerekek teraszán kap ismét helyet az öt kivételes éttermet felvonultató Chef Market Gourmet Udvar. A Yama Budapest Étterem és a FELIX Kitchen & Bar a tavalyi sikeres bemutatkozás után most ismét elfogadta meghívásunkat, míg a Michelin-csillagos 42 Restaurant, a Pavillon de Paris és a Bombay idén először érkezik a Borfesztiválra. Az éttermeknél egy-egy fogást bor-étel párosításban is meg lehet majd kóstolni, mert hiszünk benne, hogy egy jó bor a megfelelő ízekkel társítva egyedülálló borélményt nyújthat. A pazar ételekhez a kiváló borválasztékot a Mitiszol? Wine & Champagne Bar szolgáltatja, mely organikus és natúr tételeivel, valamint habzóitalokkal lesz jelen.




Sunday Brunch



A brunch nem csak az étkezésről szól, hanem egyfajta társadalmi esemény, amelyet a családtagok és barátok közösen élveznek, lehetőséget adva a kellemes beszélgetésekre. A Budapest Borfesztivál ezt az életérzést emeli egy magasabb szintre az idén debütáló Sunday Brunch programjával, mely a Borfesztivál és Chef Market szervezésében, 5 kiváló étterem közreműködésével jött létre.



A brancsolni vágyók szombaton 11 és 14 óra között a Halászó gyerekek teraszon, extra kényelemben, fedett VIP területen élvezhetik a csodás dunai panorámát élő zenei háttérrel, miközben a legkiválóbb fine dining kóstoló falatok kerülnek felszolgálásra óránként. Az igazi luxus élményért a jegyár többek között tartalmaz egy pohár champagne-t, korlátlan vízfogyasztást és egész napos belépést a Mitiszol? Party VIP, valamint a Borkult – SPAR VIP sátorba is.