Hírek

Orbán Szilvia

2021. június 24.

JamesCorden , petíció , SpillYourGuts , ázsiai ételek

James Corden, a CBS-en futó The Late Late Show házigazdája, akinek a nevéhez olyan világszerte ismert műsorok kapcsolódnak, mint a Carpool Karaoke vagy a Spill Your Guts. Most ez utóbbi szított indulatokat.

A brit származású komikus, James Corden késő esti showműsorának már sok éve egyik biztos pillére a Spill Your Guts or Fill Your Guts nevű szegmens, aminek az a lényege, hogy a meghívott hírességnek kényes kérdéseket tesz fel, és az alany eldöntheti: válaszol rájuk, vagy inkább megeszik valami „undorító” vagy „borzasztó” dolgot az asztalon található választékból.

A szituáció rengeteg vicces és emlékezetes esetet produkált már, ám most lehet, hogy a műsorrész komolyabb bajt okozott.


Egyre többen látják úgy ugyanis, hogy Corden és csapata folyamatosan gúnyt űz az ázsiai ételekből. Az elégedetlenség odáig fajult, hogy egy 24 éves, ázsiai származású, kaliforniai nő, Kim Saira végül petíciót indított a show ellen.

„Régen azt gondoltam, hogy James vicces figura, és maga a műsor is jó. De ez teljesen megváltozott, amikor véletlenül rátaláltam a Spill Your Guts egy régebbi részére” – mesélt az előzményekről Saira a TodayFoodnak.

„Abban az adásban az egyik, asztalon lévő étel a balut volt, ami a filippínó közösségben igazi ínyencségnek számít.

Én is ezt az ételt eszem, ahányszor csak a Fülöp-szigetekre utazom a nagymamámhoz és az ott élő rokonaimhoz. Részemről rengeteg érzés kapcsolódik ehhez az ételhez, ő pedig undorítóként vezette fel a vendégének.”

A balut egy hagyományos filippínó étel, lényegében egy megtermékenyített, főtt tojás, pontosabban egy tojásában főtt kacsaembrió.


„Teljesen összezavarodtam, és arra gondoltam: istenem, de hát ez az én kultúrám, miért teszik nevetségessé?”

Az ominózus adásrészlet – amelyben Corden kollégáját, Jimmy Kimmelt faggatta – még 2016-ból való, és adásba kerülése óta több mint 27,6 millióan nézték meg, csak a YouTube-on. A két tévés láthatóan nem volt elragadtatva az asztalon felsorakoztatott többi, egyébként mindennapinak számító ázsiai ételtől sem, például a száznapos tojástól vagy a csirkelábtól.

Saira úgy emlékezett, hogy annyira felháborodott a látottakon, hogy kikapcsolta a tévét, azonban akkoriban nem rágódott sokat az ügyön – néhány napja viszont újra emlékeztették a szegmensre, és a reakciójáról készített egy – mára már felkapott – videót a TikTokra.

„Egy élő tévéműsorban undorítónak nevezik az ázsiai kajákat. Azta. Mi ez, ha nem rasszizmus? Az egész annyira tiszteletlen. Mi a @#°%” – posztolta.

A bejegyzést cikkünk megszületéséig, mintegy 7 nap alatt 2,6 milliószor töltötték be, és a kisvideó 577 ezer lájkot kapott.

Innentől a dolgok újabb fordulatot vettek, Saira sorra kapta a privát üzeneteket, amiben a felháborodott egyetértők a cselekvést sürgették. A fiatal nő a sok biztatásra még aznap indított egy petíciót a Change.org weboldalán, amiben

azt követeli, hogy Corden változtasson azon, milyen ételeket tesznek az asztalra, vagy jegelje teljesen ezt a szegmenst. Emellett hivatalos bocsánatkérést vár a show csapatától, és azt, hogy a műsor készítői adakozzanak

valamely, az ázsiai éttermeket és üzleteket támogató alapítvány javára.

A vitát kiváltó 2016-os Spill Your Guts epizód nem az egyetlen, ahol az ázsiai ételek hívei támadva érezték magukat. Idén márciusban a sorozat vendége a modell és szakácskönyvszerző Chrissy Teigen volt, akinek répa seregféreg, másnéven spárgapáfrány hernyó salátát kínált elrettentésül, azonban Teigen simán bevállalta az ínyencséget, és jóízűen elropogtatta a hernyókat.


„Úristen, James hogy kibukott, amikor Chrissy megette a férgeket… pedig nem túl bonyolult: Teigen félig thai, nyilván számtalanszor járt már utcai piacokon. Délkelet-Ázsia piacain az ehhez hasonló rovarok ételként való fogyasztása tökéletesen mindennapi dolog” – írta az egyik hozzászóló a YouTube-videó alá.

„Egy olyan időszakban, amikor szinte állandósultak az USA-ban az ázsiaiak elleni erőszakos bűncselekmények, az ehhez hasonló műsorok nem csak hogy elképesztően offenzívek és érzéketlenek, de bátorítják az anti-ázsiai rasszizmust is” – fogalmaz Saira a petícióban, amely már több mint tízezer támogató aláírásnál jár.

„Amúgy is annyi ázsiai-amerikai szenved az ételeiket érő folyamatos gúnyolódástól, ez a sorozat pedig csak erősíti ezeket a folyamatokat.”

„Voltak olyan hozzászólások, amik megkérdőjelezik, hogy ezeknek az ételeknek a bemutatása valóban rasszista-e, hiszen egy olyan embernek, aki egyáltalán nem járatos az ázsiai gasztronómiában, az ilyesfajta ételek nem túl bizalomgerjesztőek. De én azt gondolom, hogy rasszista, mert ezek az ételek évezredek óta az ázsiai kultúra részei, és az a személy, aki szánt szándékkal kiválogatja az adott adásba az ételeket… tisztában kell, hogy legyen azok kulturális hátterével, jelentőségével.”


Saira hozzáteszi, hogy az úgynevezett BIPOC-kultúrák (fekete, őshonos és színesbőrű) ételeit gyakran kisajátítják, ezért a sorozat még fájóbb.

„Ez a műsor az ételeinket profitszerzésre használja – nyilvánvaló, hogy pénzt hoz nekik” – fejtegeti. „Azt gondolom, hogy ez nem helyes. Egy majonézes-csirkés szendvics is lehet, hogy gusztustalan valakinek, de annak nincsenek gyökerei a BIPOC-kultúrákban. Közben a BIPOC-kultúrát folyamatosan kizsákmányolják, ételeiből pedig hasznot húznak.”

A petíció benyújtója azt gondolja, hogy a műsor felelőssége azért is nagyobb, mert Corden a leghíresebb celebritásokat hívja meg a showba, azokat, akiknek hatalmas, fiatalokból álló rajongói tábora van, s akiket rossz irányba befolyásolhat egy-egy ilyen hangvételű adás.

„Egész egyszerűen sok embernek okoz fájdalmat az, amikor azt látja: a híresek és hatalmasok nevetség tárgyává teszik az ételeiket, esetleg gúnyt űznek belőlük.

Ezek az ételek számunkra különlegesek, és kivételes helyük van a szívünkben.

Azt is gondolom, hogy például egy ilyen műsor és attitűd az iskolákban hozzájárulhat az ázsiai gyerekeket érő atrocitások állandósulásához is.”

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra