Hírek

Gonda Mariann

2020. szeptember 22.

Great Taste Awards

Szeptember 21-én nyilvánosságra hozták a 2020-as év Great Taste Awards kitüntetettjeit, köztük számos magyar termékkel. Az 1993-ban alapított brit díj a leghitelesebbnek tartott és ezért az egyik legrangosabb elismerés, amelyet élelmiszeripari termék kaphat, nem véletlen, hogy Food Oscarnak is mondják.


A részvétel lehetősége bárki előtt nyitott, aki megfizeti a nem túl borsos nevezési díjat. Cserébe világos, objektív és konstruktív visszajelzést kap termékei szakmai fogadtatásáról. A Great Taste Awards logóját kiérdemlő termékek joggal számíthatnak az értékesítési számokban megmutatkozó kézzelfogható sikerre is. A szervezet 250 ezres példányszámban kiadott katalógusát előszeretettel forgatják éttermek, nagykereskedők, élelmiszerláncok beszerzői, így

az erkölcsi elismerés mellett üzleti szempontból is láthatóvá válnak a díjazott termékek,

elsősorban persze a brit piacon.

Idén 106 országból mintegy 12777 terméket neveztek, melyet 500 iparági szakértőből, séfből, kiskereskedelmi beszerzőből, szakújságíróból összeállított kóstoló bizottságok vaktesztelésen értékelnek. Ebben az évben a zsűri virtuális kóstolásokon, 14 hét alatt végzett az összes mintával. A beérkezett termékek 40 százaléka kapott minősítést, köztük 65 magyar árucikk. Egy csillagot az egyszerűen “csak” finom termékek érdemelnek, ebből szereztünk 38-at, kettőt a kiemelkedőek, ezt 24-en kapták meg, hármat pedig a hibátlanok, amelyből hármat sikerült elhozni.

Magyar díjazottak

Egy Walesben élő magyarok tulajdonában lévő webshop, a Best of Hungary már az előző években is remekül szerepelt, ők söpörték be 2020-ban a legtöbb hazai elismerést, összesen 29-et. Mára már nagyon jól ráéreznek a brit piac igényeire, nevezéseik 70 százalékát díjra váltották. Két termékük,

a Donum Terrae tökmagkrém és tökmagolaj kapott 3 csillagot, de szereztek minősítést online delikátesz üzletük szinte minden termékkategóriájában,

legyen az szarvasgomba carpaccio, gyümölcsös balzsamecetek, fűszerpaprikák, különleges lisztek, hidegen sajtolt olajak, mangalica termékek, köztük a tepertőkrém(!), mézek, csokoládék.

Termékeiket közvetlenül magyar kistermelőktől, családi gazdaságoktól, szövetkezetektől szerzik be. Nemcsak élelmiszerrel, borokkal is kereskednek, a Decanter Awards közép- és kelet-európai borok szakkereskedő kategóriájában második helyet szereztek, a Decanter World Wine Awards-on pedig a napokban 4 boruk nyert érmet. Gyenes Mónika tulajdonos rengeteg energiát és pénzt fektet az általuk képviselt termelők népszerűsítésébe, ehhez kiváló eszköznek bizonyul a Great Taste Awards:

“A brit piacon, főként az online térben, egy magyar árukkal kereskedő cég számára nélkülözhetetlenek a független szakmai zsűri által odaítélt díjak, amelyek minőségi garanciát jelentenek a vásárlóknak.”


A harmadik 3 csillaggal díjazott termék a Gere Attila és a Choco-me együttműködéséből született

Gere Raffinée sorozat madagaszkári vadborssal és csipetnyi sóval ízesített manjari csokoládéba mártott pekándiója,

amelyet kifejezetten csúcsborok mellé álmodtak meg, emellett 1 csillagot kapott a málna- és étcsokoládéval bevont, timur borsos mandulás változat. A ChocoMe saját nevezésben is kapott elismerést piemonti mogyorós drazséjáért és tonkababos forrócsokoládé poráért.

A díjazottak között egyébként is a legnépesebb a csokoládékészítők társasága, 10 gyártó 19 terméke szerepel a listán. 2 csillagos lett a Csoki Korzó Fresh Zephyr táblás csokoládéja, a Sweetic tökmag-áfonya bonbonja, a Harrer 71 %-os India Malabarja és a Dantoni São Tomé - marcipán bonbonja.

Fotó: Sweetic

A Mayer Szörp 6 terméke összesen 7 csillagot kapott, a zsűri legizgalmasabbnak a málna-chili kombinációt ítélte, amely a GaBko Chilivel közös projekt. Ez utóbbi évek óta hoz el nemzetközi díjakat, idén sörös, mangós habanero chiliszósza érdemelt 2 csillagot, az extra erős sárga chiliszósz pedig egyet. A tüzes kategóriában 1 csillaggal értékelték a Janchili Chipotle szószát is.

Nem meglepő módon elismerést kapott a magyar fűszerpaprika is, csemege, csípős és füstölt változatban egyaránt. Méz, szalámi, valamint édes és sós rágcsálnivalók is szerepelnek még a listán, amely itt tekinthető meg.