Hírek

Orbán Szilvia

2021. június 21.

alkohol , koronavírus , Texas , fogyasztás

A megviselt idegeket sokan alkohollal gyógyították Amerikában, derült ki egy felmérésből. Texasban ugyanakkor engedményeket tettek.

Az ágazat működése szempontjából alapvető fontosságú döntés született nemrég az egyik amerikai államban: egy friss rendelet szerint a texasiak mostantól alkoholos italokat is rendelhetnek elvitelre és házhozszállítással, írja a People.com. Az új szabályozást (House Bill 1024) május 12-én írta alá a kormányzó, Greg Abbott.

A változtatást egy republikánus képviselő, Charlie Geren indítványozta, aki maga is érintett a vendéglátóiparban, hiszen Fort Worth-ben saját, jól menő barbeque éttermet üzemeltet. A beadvány elsődleges célja az volt, hogy a koronavírus-járvány miatt jelentős bevételektől elesett éttermek és bárok ezáltal egy olyan forráshoz juthassanak, amelyre a jövőben tartósan számíthatnak.


Mentőöv az ágazatnak

„Csodás nap virradt ma Texas éttermeire és vendégeikre” – kezdte a kormányzó azt a Twitterre feltöltött videót, amiben aláírja a törvényt. „Mától törvény mondja ki, hogy alkoholt is lehet rendelni elvitelre. Köszönöm azoknak, akik indítványozták a változtatást” – hangzik el a felvételen.

„Most lényegében tartóssá tesszük azt a rendeletet, amit korábban ideiglenesen azért hoztunk, hogy segítsük a nehéz helyzetbe jutott vendéglátóhelyeket” – magyarázta Abbott. „Kiderült, hogy a változtatás nem csak az éttermeknek, de a vendégeknek is elnyerte a tetszését, ezért úgy döntöttünk, hogy immár törvényben rögzítjük az alkoholok elviteles rendeléséhez való jogot Texasban.”

Az új szabályozás ugyanakkor kimondja: alkoholos ital csak abban az esetben vásárolható nem helyben történő fogyasztással, ha a rendeléshez étel is tartozik, és az adott alkohol biztonsági zárral ellátott. A kevert italok és párlatok esetén a csomagolásnak tartalmaznia kell egy, a kereskedő nevét tartalmazó címkét, illetve az „alkoholos ital” feliratot.


A törvényt kitörő örömmel üdvözölte az ágazat:

„Az új törvény segít abban, hogy a vendéglátóhelyek nyitva maradhassanak, ezáltal pedig abban is, hogy sok texasinak megmaradhasson az állása”

– ecsetelte a döntés jelentőségét közleményében a Texasi Alkoholos Italok Bizottságának (TABC) igazgatója, Bentley Nettles. „A TABC hálás a kormányzó és a törvényhozás munkájáért; egy rendkívül fontos intézkedés született. Legalább ekkora elismerés jár azoknak a kereskedőknek is, akik az elmúlt időszakban is felelősen árultak alkoholt.”

A járvány ideje alatt több alkohol fogyott

Az új rendelkezést sokan üdvözlik pozitív gazdasági vonatkozásai miatt, ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy egy néhány hónappal ezelőtt végzett felmérés szerint az amerikai felnőttek – a 2019 szeptemberi állapothoz képest – a járványhelyzet alatt jóval több alkoholt fogyasztottak.


A JAMA Network Openen publikált tanulmány adatai szerint a felnőtt lakosság alkoholfogyasztása 14 százalékkal nőtt a kontrollidőszak számaihoz képest.

Ennél is valamivel rosszabb a helyzet a nők (17 %-os növekedés), és a 30-59 év közötti korosztály (+19 %) körében.

A tavaly őszi publikálás után a kutatás vezetője, Michael Pollard úgy nyilatkozott a Forbes-nak, hogy bár az eredmény sejthető volt, de a felmérés azért jelentős, mert a spekulációkat most konkrét adatokkal is igazolták.

„Az alkoholfogyasztásnak nagyon komoly egészségügyi hatásai lehetnek, így a pandémia – az amerikaiak mentális és fizikai egészségére gyakorolt – negatív hatása sajnos további rétegekben is érvényesül” – fogalmazott Pollard.

Az italfogyasztás növekedésével a Nielsen is foglalkozott korábban. Ők azt találták, hogy 2020 márciusában (az előző év hasonló adataival összevetve) az online italeladások aránya 262 %-kal nőtt, ám az elemzők szerint ez az óriási boom leginkább a bárok és éttermek bezárásának köszönhető, nem feltétlenül jelent többletfogyasztást.

A komoly alkoholfogyasztók körében is történtek változások. A felmérés a nagyivók körében azt találta, hogy a nőknél lényeges, 41 %-os volt a növekedés (a férfiaknál is történt változás: +7%).

Nők esetében azokat sorolták a nagyivók közé, akik két órán belül négy, vagy annál több italt isznak meg, míg a férfiaknál ugyanekkora időszak alatt öt ital volt az alsó limit.


Bár a hölgyek fogyasztási számai elsőre letaglózónak tűnhetnek, az elemzők szerint elsősorban arról van szó, hogy a férfiak már a világjárvány előtt is jellemzően sok alkoholt fogyasztottak, míg a nőknél az alkoholfogyasztás inkább csak a pandémia megjelenése utáni időszakban jelentkezett ennyire fokozottan.

„A fizikai állapotot érintő számos negatív hatás mellett, a nagymértékű alkoholfogyasztás a mentális egészséget is rombolja: kialakulhat vagy súlyosbodhat például a szorongás és a depresszió – amely tünetek a koronavírus-fertőzöttek körében amúgy is gyakoriak. Az egészségügynek erre a jelenségre a jövőben kifejezetten ügyelnie kell, és a pácienseket minden lehetséges módon tájékoztatni szükséges a járványhelyzet időszaka alatti alkoholfogyasztás járulékos veszélyeiről” – állt a Nielsen kutatásában.