Magyar Konyha
2012. február 15.A február a mezőgazdasági könyvek hónapja. Ennek tiszteletére a Mezőgazda Kiadó tavaly új könyvsorozatot indított, hét kötettel.
A szakkönyvek segítséget nyújtanak a gazdálkodóknak, hogyan hasznosítsák az új kutatási eredményeket, de a laikus érdeklődőknek, vállalkozó kedvű hobbitermelők számára is hasznosak. Már a 2010 decemberi Magyar Konyha hasábjain is olvashattunk Molnár Jánosról, aki olyan sikeresen tanulta meg könyvből a sajtkészítés mesterségét, hogy kecskesajtjáért az emberek több száz kilométert is utaznak. A Mezőgazda Kiadónál megjelent a Méhészek könyve, amelyben a méhcsaládokkal való bánásmódot ismerhetjük meg, a Füstölés című kötet, amely megtanít arra, hogyan tartósítsuk a húsféléket úgy, hogy közben új ízzel is gazdagodjanak, Békési Zoltán és Csarnai Erzsébet pedig az egyre nagyobb divatnak örvendő Házi pálinkafőzés rejtelmeibe vezet be: olvashatunk aszalásról, szárításról, házi sajtkészítésről és házi vágásról is. Csak egy a kár. Valószínűleg a források hiánya miatt, de nagyon kevés a magyar szerző. Például a Hurka, kolbász, szalámi házi készítéséről egy német szerző tollából olvasunk, amikor a disznótoros elkészítéséről biztos nem egy magyar szakember is szívesen írt volna.