A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2017. március 12.

Szerencsések a budai Hegyvidék lakói. Nem kell mindig a Fény utcai piacra vagy zöldségeshez járniuk. Minden hétköznap más-más helyszínen vásárolhatnak friss zöldséget, gyümölcsöt, mézet és lekvárt ceglédi, zsámbéki és Tisza környéki kistermelőktől. A Hegyvidéki Termelői Piacok céljai között szerepel a hazai mezőgazdaság védelme, a fenntarthatóság, a szociális érzékenység, a fogyasztóbarát kereskedelem megvalósítása.

Négy helyszínen is kaphatók őstermelők termékei a budai kerületben. A Böszörményi úti termelői piacon többnyire ceglédi kistermelők árulnak télálló és szezonális, friss, magyar, minőségi zöldségeket és gyümölcsöket, gyümölcsleveket, szörpöket, lekvárt, mézet, vannak tejtermékek, friss tej, túró, joghurt, különböző friss és érlelt sajtok, kapható füstölt árú, tojás, csirke és 100%-os merlot szőlőlevet is felfedeztünk. A termékek nyomonkövethetők, származási helyük ellenőrizhető.

Szerencsés dolog, ha a vásárlók és a termelők összefognak és közvetítő kereskedők nélkül adják veszik a termékeket. Így gondolta a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület is, amelynek termelői a XII. kerületi Fidesz szervezésében már legalább két éve járnak a kerületbe. Minden szerdán a Városmajori Plébánia előtti területen (Csaba utca 5.) árusítanak.
Az Egyesület ma már közel hatvan Tisza környéki kistermelővel dolgozik együtt, pontosan tudják, hogy "ki a legjobb uborkában, cseresznyében, jonatán almában" stb. Mindannyian vállalták, hogy valódi kistermelőként kímélő gazdálkodást folytatnak és hagyományosan termelnek. Az időjárás függvényében és nem pedig előre legyártott tervek alapján locsolnak, permeteznek. Legújabb tervük pedig rég elfeledett zöldség- és gyümölcsfajták termelésének újraélesztése. Szombatonként a volt MDF piacon árulják termékeiket.

És persze ne felejtsük el, hogy szombatonként a MOM Kultúrház mellett továbbra is működik a Biopiac.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra