A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2012. március 8.

Top 10 pékség, de a lista nem teljes. Várjuk véleményüket, hol kapható a legfinomabb kenyér, péksütemény, kalács vagy briós.

1. À table! boulangerie és pâtisserie

Budapest II., Retek utca 6.

Nyitva tartás: hétfőtől szombatig 7-20 óráig, vasárnap 9:30-17 óráig

Francia pékséggel sokszor találkozhattunk már idehaza, olyannal azonban ritkán, ahol nemcsak a pékáruk neve francia, hanem a pék is. Az À table! ilyen. Egy 27 éves francia pék, Anthony Lecaude alapította, akit a szerelem hozott Magyarországra, és eredetileg a Brunch pékség kérte fel próbasütésre. Ami olyan jól sikerült, hogy a Brunch tulajdonosa, Hajdú Péter barátja és üzlettársa, Határ Péter saját pékséget nyitott neki a szomszédban. A tehetség mellett az eredeti francia alapanyag a garancia arra, hogy a baguette, a rozslisztből készült pavé, az olívabogyós provence-i kenyér, a sokféle croissant és a málnás millefeuille olyan ízű legyen, amilyennek lennie kell. A kilencféle liszt, a vaj, a pisztácia, az ementáli Normandiából jön, de magyar beszállítóktól is vásárolnak például gyümölcsöket, fűszernövényeket vagy sonkákat.

2. Szabó pékség

Balatonalmádi, Baross Gábor út 43.

Tel.: +36 (88) 439-190

Nyitva tartás: keddtől szombatig 6-11 óráig

Háromnegyed évszázad telt el azóta, hogy 1936-ban Szabó Gyula megnyitotta pékségét Balatonalmádiban, de a kicsiny üzletben csak egyetlen dolog változott: ma már lánya, Nagy Árpádné Szabó Éva vezeti a boltot. Minden más téren mintha megállt volna az idő. Ma is ugyanúgy sütik a kenyeret, ahogy hetvenöt évvel ezelőtt: fatüzelésű kemencében, kézzel dagasztva és mindenféle adalékanyag nélkül. Hogy milyen kenyeret? Azt az egyfélét, amit sütnek: a Szabó pékségben nyoma sincs az ilyen vagy olyan magvas divatkenyereknek. De abba az egyfélébe szívüket-lelküket beleteszik, és egy hétig is eláll. Előző este felfűtik a fatüzelésű kemencét, éjjel egykor dagasztani kezdenek, majd négy-öt órán át kovászolják a kenyeret, és legalább 12-szer hozzányúlnak, mielőtt a polcokra teszik. Reggel hat órakor nyitnak, de érdemes még korábban kelni, hiszen addigra már hosszú sor kígyózik az üzlet előtt. A 11 órai zárásra ritkán marad kenyér. Amíg a kenyér kel, elkészítik a túrós batyukat, kakaós csigákat, sajtos rudakat, pogácsákat, kuglófokat, foszlós kalácsokat. Mindegyik egy-szerű, de tökéletes péksütemény. Nagy Árpádné nem szereti cifrázni a sütést. Az év végén sem. "Szeretetben élünk, ezért nálunk mindennap karácsony van - válaszolja szerényen, amikor a téli különlegességekről kérdezzük. - Öregszünk és kevés a segítség, örülünk, ha az állandó termékeket győzzük sütni. Azokból sokkal többet visznek ilyenkor."

3. Katica pékség

Balatonkenese, Fő utca 21.

Tel.: +36 (88) 574-800

Nyitva tartás: mindennap 5-21 óráig, május 15. és augusztus 31. között nonstop

A pékség termékei Lepsényben, a Fő út 52. szám alatti élelmiszerüzletben is kaphatók.

A Katica ma valóságos idegenforgalmi látványosság Balatonkenesén, hála a pékség előtti kis vízimalomnak, amely óránként 150 kilogramm teljes kiőrlésű liszttel látja el a pékséget. Európában ma ez az egyetlen, szögelés nélkül készült vízimalom. Itt készül a liszt az üzlet slágertermékéhez, a hamuban, hagyományos búbos kemencében sült parasztkenyérhez. Katica szerint "ezzel a legfinomabb a karácsonyi töltött káposzta" is. A 30-40-féle, teljes kiőrlésű tönköly- vagy rozslisztből készült, többmagvas kenyér mellett nem maradhatnak el az édes péksütemények sem,

4. Brótpékség - Villa Bagatelle

Budapest XII., Németvölgyi út 17.

Tel.: +36 (1) 213-4191

Nyitva tartás:

hétfőtől péntekig 7-19 óráig, szombat és vasárnap 8-12 óráig

A szakma csínját-bínját Németországban és Franciaországban kitanuló cukrász-és pékmester, Csák László naponta kétszer látja el friss pékáruval a Brótpékséget, amely bő egy éve nyitotta meg kapuit a Villa Bagatelle egykori cselédszobájában. Minden reggel hatkor kezdi el készíteni a másnapi kovászt, amit 16-18 órán át állni hagy, hogy elszaporodjanak benne a természetes ízvilágért felelős savtermelő mikrobák és a pékáru lazítására szolgáló élesztőgombák. Másfélszer-kétszer hosszabb idő kovásszal kenyeret sütni, mint vegyszerrel, de Csáknál a minőség a vezérelv.

5. Brunch pékség

Brunch Belváros

Budapest V., Arany János utca 16.

Tel.: +36 (1) 331-9596

Nyitva: héftőtől péntekig 6:30-18 óráig, szombaton 6:30-13 óráig

Brunch Buda

Budapest II., Retek utca 4.

Tel.: +36 (1) 212-5487

Nyitva: hétfőtől péntekig 5:45-18:45 óráig, szombaton 5:45-14 óráig

Brunch Németvölgy

Budapest XII., Böszörményi út 16.

Tel.: +36 (30) 990-9440

Nyitva: héftőtől péntekig 6:30-18 óráig

Ha valaha vásároltunk budapesti moziban vagy színházban bécsi perecet, már ismerjük a Brunch pékség termékeit: egész Budapestet ők látják el vele. Hajdú Péter 1994-ben nyitotta meg első pékségét a Retek utcában, ahová mindig érdemes betérni, miután a Fény utcai piacon bevásároltunk finom felvágottakból és tejtermékekből, hiszen a tökéletes szendvicshez jó péksütemény is kell. Az azóta két további üzlettel bővülő Brunch pékségben 120-150-félét árusítanak - a házi kenyerektől a toscanai tökmagos kenyéren át a barheszig (zsidó burgonyás fonott kalács). De ha nincs kedvünk magunknak szendvicset készíteni, készen is vehetünk szalámis ciabattát vagy sonkás panninit. Ők szállítanak levescipót is számos étteremnek, köztük a Szépvölgyinek és az Alabárdosnak. Mondani sem kell: minden termék helyben sül, adalékanyagok nélkül.

6. Holánszki pékség

Pilis, Rákóczi utca 29.

Tel.: +36 (70) 212-6880

Nyitva tartás: keddtől péntekig 4-18 óráig, szombaton 4-13 óráig

A meghitt családi pékséget 57 éve vásárolta meg a jelenlegi pék, Holánszki József édesapja. Bár 1960-ban államosították, a volt tulajdonost nevezték ki pékmesternek, majd a nyolcvanas években vissza is vehette az üzletet, amelyet ma fia és az ő felesége visz tovább. Ekkoriban jelentek meg a kenyérhez adható különböző vegyi adalékok, melyek azonban elkerülték a Holánszki családot. Ma is kovásszal készítik a kenyeret, és visszatértek a kemencék akácfatüzeléséhez is, ami jobb ízt ad a kenyérnek. Kevés terméket sütnek, de azt megalkuvás nélkül: a fehér kenyéren kívül van kifli, lekváros bukta és kapusznyika, azaz káposztás bukta is.

7. Tonne pékség

Budapest IX., Páva utca 2.

Tel.: +36 (20) 934-8428

Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 8-20 óráig, szombaton 8-14 óráig

Grúzia nem nagy ország, de néhány négyzetméternyi nekünk is jutott belőle. Egy magyar élelmiszer-ipari folyamattervező, Fülöp Gábor és grúz üzlettársa, Nikoloz Gelenidze hozta el nekünk, pékség formájában. Közel kéttucatnyi boltot látnak el grúz kenyérrel, melynek sütését a IX. kerület szívében mindenki megtekintheti. Egy kút formájú grúz kemencét, tonét láthat az érdeklődő, ennek falára tapasztják a tésztát sülni negyedórára. Az eredmény leginkább a ciabattára hasonlít: lapos és széles forma, vékony héj, pókhálóba rendeződő, lyukacsos kenyérbél. De omlósabb az olasz kenyérnél, és intenzívebb búzaíze van. Nem véletlenül: a boltban kapható fehérített műliszt helyett a szigetszentmiklósi malomban őrölt magas sikértartalmú, adalékanyag nélküli lisztből készül - ez áll a legközelebb a grúziai alapanyaghoz. A Budapest-szerte kapható, harmadkilós grúz kenyér mellett sütnek sajttal töltött hacsapurit, babos lobianit, kakaós és diós csigát, almás pitét is.

8. László pékség

Budapest VI., Rózsa utca 103.

Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 6-18 óráig, szombaton 6-12 óráig

Nem fekszik divatos helyen, de elsőrangú pékáruival számos pékségben, közértben, zöldségesnél találkozhatunk Budapesten: a László pékség a Podmaniczky utca tőszomszédságából ontja magából a kenyeret a hatvanas évek óta. A sütöde mellett faburkolatú üzlet található, ahová nemcsak kenyérért vagy a slágerterméknek számító dupla vajas kifliért, esetleg egyedi, pizzakrém helyett valódi feltéttel készített pizzás csigáért érdemes betérni, hanem akár egy bundás kenyérért is, ha megéheztünk.

9. Jókenyér Pozsonyi

Budapest XIII., Ipoly utca 3. (a Pozsonyi Házban, a Pozsonyi út és az Ipoly utca sarkán)

Tel.: +36 (20) 620-2235

Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 7-19 óráig, szombaton 7-13 óráig

Bár a legtöbb klasszikus pékség hagyományosan kézműves, a Jókenyér hálózata az élő példa rá, hogy nagyobb tételben és megfizethető áron is lehet minőséget adni. 1995-ben egy német pékmester és solymári sváb családból származó felesége tíz kenyér és nem sokkal több zsömle sütésével kezdte az üzletet: ma száz alkalmazottal 240 üzletbe szállítanak péksüteményeket pilisszentiváni üzemükből, és tucatnyi Jókenyér pékségbe dagasztott tésztát, amit helyben sütnek ki. A legújabb Jókenyér a Pozsonyi út és az Ipoly utca sarkán nyílt meg szeptemberben.

10. Pismányi pékség

Szentendre, Barackos út 43.

A pékség a Barackos út és a Fenyő utca sarkán fekvő Pismány ABC-ben található.

Nyitva tartás: hétfőtől szombatig 6:30-20 óráig

Ki minő kovászt tesz, oly kenyeret eszik - tartja a régi magyar közmondás, és vallja a pismányi pék is. Péksége Szentendre Pismány nevű városrészében, egy vegyesboltban bújik meg. Lisztjavítószer? Térfogatnövelő? Itt nyoma sincs: minden egyes kenyér kovásszal, adalékanyagok hozzáadása nélkül készül. A betérő vendégek a kenyér mellett croissant-nal, kaláccsal, sós pereccel, kakaós csigával, édes-vajas kiflivel is csillapíthatják éhségüket, a finom pékáruk mellé pedig a Cserpes Sajtműhely tejeit, joghurtjait, sajtjait is megvásárolhatják.