Magyar Konyha
2018. november 16.Néha csak egy kis lökés kell. Van, aki a mosolyogva nyíló virágokba szeret bele és ülteti teli a kertet, más a sokszorosan megölt bolti fűszereken keseredik el annyira, hogy saját gyógy- és fűszernövényes világot telepít maga köré. Nekik segíthet a „A kert konyhája” című könyv.
A növényekkel való együttélés tényleg nem területfüggő. A hetedik emeleti panelban is varázslatos lehet az erkély és gyönyörű a párkány, míg más négyzetmétereket vagy éppen hektárokat foglal el – kinek mennyi jut időből és földből.
Beh Mariannak még a ruhája is virágoskert. Csillogó szemmel mesél, mondataiban éveket, évtizedeket ugrik. „A nagyszülők kertje meghatározó volt. Szerettem ott lenni, élveztem a növényeket magam körül. Vagy a víz:
apámnak három lánya volt, de csak én voltam az, aki horgászni is eljárt vele
– nekem ezek meghatározó képek az életemben. Első emlékeim is ezekhez a természetes helyekhez kapcsolódnak, nagypapámhoz, az uborkáihoz, a veteményeshez.”
A Bazsalikomos kert márkanév mögött sok minden rejtőzik, úgy tűnik, pont ilyen gyerekkor kellett hozzá: „Összefüggenek a dolgok. Apu egy állandóan zúgó szerszámgyárban dolgozott, neki a növények adta csend és nyugalom volt a kikapcsolódás. Nem véletlen, hogy engem is már korán érdekelni kezdett a biológia. Később a Kertészeti Egyetemen végeztem, mezőgazdasági biotechnológusként –
aztán jártam a farmokat, a gazdaságokat és műtrágyát árultam”
– mondta Mariann.
A gasztronómiát a borokon keresztül fedezte fel, de ez a kapcsolatnak elég erősnek bizonyult: „Lett egy háromhektáros telkünk Szabadszállás mellett, közepén egy kis tóval.
Két lányom születése után már nem mentem vissza műtrágyázni, inkább a kertet, a kis birodalmat választottam, amit igazán szeretek.
Már készül a ház rajta, ahol nem csak a növényeimet tudom majd feldolgozni, hanem helyet ad a workshopjaimnak is.”
Beh Mariann a frissen megjelent könyve kapcsán elárulta: „Szerettem volna összefoglalni, ami az évek során kialakult – ebben a Boook kiadó tényleg partnerem volt. A receptek az évek során csiszolódtak ilyenre, ugyanúgy, mint a teakeverékek vagy a workshopok témái.”
A november 15-én bemutatott „A kert konyhája” című könyv tényleg törekszik a teljességre. Az első szakaszban lexikális formában, de képekkel illusztrálva mutatja be az ehető növények termesztését, hatásait és feldolgozását, míg a második szakaszban kreatív, fiatalos fogások sorakoznak évszakok alapján csoportosítva.
Hogy a könyv használhatóbb legyen a szokásos receptgyűjteményeknél,
még olyanokra is figyeltek a szerkesztés során, mint a növények táblázatos besorolása
– az ilyen apróságok valóban használhatóvá és praktikussá teszik azok számára, akik szeretnék ételeiket szezonális ízekkel feldobni.
Beh Mariann lelkesedése ragadós: elég megnézni színpompás Instargram profilját, vagy belelapozni ebbe a kiadványba, rögtön kedvünk támad beültetni valamit, zöldebbé tenni környezetünket, közelebb hozni a konyhaasztalt a természethez.