Magyar Konyha
2017. október 6.Kőbányán készül, mégsem a Kőbányai. Az ország talán legszebb gyárépülete csendesen rohad, de egy eldugott sarkában lelkes fiatalok főznek sört. Kisüzemi technológia, világszínvonalú ízekkel.
Ahogy sok divatot, a kézműves sörforradalmat is sikerült túlpörgetni:
az, a szakállát gondosan fésülő hipszter, aki még nem főzött odahaza IPA-t, már nem is volt trendi.
Ahogy a kézműves szó, úgy a forradalom is hamar talajt vesztett, majd helyenként hiteltelenné vált – a hullámnak azonban kétségkívül volt arany a hordalékában. A konyhában kalózkodó legények közül kinőtt néhány remek kisüzemi főzde - ezek egyikénél, a mostanra nemzetközi versenyeken is sikerrel szereplő Horizont Sörfőzdénél jártunk a Globus egykori gyárában.
A sör alapja a minőségi maláta, ami csíráztatott gabona. A képen árpamaláta látható - ennek erjesztése során születik meg az egyik kedvencünk italunk.
A csírázáskor diasztáz enzim jön létre, ami
a gabonában levő keményítőt maltózzá és dextrinné bontja. Az élesztőgombák ebből hozzák létre az alkoholt és mellette a szén-dioxidot is.
A főzési folyamat előtt a szemeket megroppantják - nézzék, milyen szépen csúsznak a garatba!
Maláta és maláta között nem csak színbeli, hanem ízbeli különbség is van, a főzdék több fajtával dolgoznak.
Ez a víztisztító berendezés, a sörfőzdékben ártézi vagy lággyá szűrt vizet használnak.
A főzőüstben megkezdődik a munka: forgó lapátok segítenek, hogy ne tapadjon le az alapanyag.
Az üstbe öntik a megroppantott malátát, amely nem csak alkoholt, hanem ízt is ad majd a sörnek. Tudták, hogy nyersen is nagyon finom ropogtatnivaló?
Az erjesztőtartályok sora a Horizontnál. Jelenleg mindben más sör készült.
A komló a sör fűszere: rengeteg fajta létezik. A sör ízében óriási különbségek lehetnek annak függvényében, hogy milyet és mennyi komlót tesznek a sörléhez.
Modern, digitális vezérlőpanellel irányítható a főzési folyamat. Nem is ez adja a szakma nehézségét, hanem a jó recept és a szükséges tapasztalat!
Az üzemben rozsdamentes acél alkatrészekből nincs hiány. Akinek ezek a gyengéi, elveszne.
Erjesztési diagram:
minden tartályon ott lóg,
ennek segítségével követik nyomon a sör megszületését.
Fokolók a fakkban: nem hőmérő, hanem manuális műszer az alkohol térfogatszázalékának meghatározására.
A főzés után visszamaradt elegy - tápnak is kiváló, a disznók majd megvesznek érte.
Tejsavval állítják be az erjesztéshez megfelelő pH-értéket.
Izgalmas kísérlet: új sörükhöz grépfrútlét adnak. Hiába kisüzem, van azért bőven kézművesség.
Nem kukta, hanem hidegkomlózó berendezés, segítségével a sört fűszerezni, ízben gazdagítani tudják.
A palackozó gép megbabonázza szemet, öröm nézni, ahogy táncolnak a 0,33-as üvegek.
Töltésre utaznak, mindjárt beléjük nyomják a kész sört.
Így kerül rá a kupak a palackra töltés után.
Aki a sört szereti, ezt a táncoló kavalkádot is örömmel figyeli.
Számos munkafolyamatot kézzel végeznek, köztük a kész palackok rekeszélést is.
Csapra várva: hagyományos aluhordó és az újfajta, jóval könnyebb kegek.
Fertőtlenítik a rendszer alkatrészeit. Ahol erjedés van, ott nagyon fontos a maximális tisztaság.
Boros fahordók - a Horizont kísérletezik, az érlelés nagyon sok extra aromát adhat a sörek.
Frissen a csőből -
megcsapoltunk egy tartályt, ez az igazi,
gazdag, szűretlen és pasztörizálatlan csemege.
Üvegben a lager, a cég alsóerjesztésű söre.