Magyar Konyha
2012. szeptember 3.A Magyar Konyha Magazin 2012. áprilisában szakmai tréninget szervezett a Külügyminisztérium európai külképviseletein szakács munkakörben dolgozó munkatársak számára.
A koncepció:
A képzés célja: a külképviseletek gasztronómiai szolgáltatásai színvonalának emelése.
Az elmúlt években a gasztronómiai közbeszéd tárgya lett a magyarországi kulinária (két Michelin-csillagos étteremmel, a Gault-Millau minősítésekkel, valamint a Bocuse d'Or globális döntőben való részvételi jog megszerzésével) felkerült Európa térképére. Megnövekedett a minőség és a hitelesség iránti igény. Új alapanyagok, új főzési technikák kerültek előtérbe, séfek egész sora dolgozott azon, hogy a magyar konyhát korszerűsítse, újraértelmezze. Ezekből a törekvésekből kevés jutott el a külképviseletek konyhájába, pedig közismert a fehér asztal fontossága a nemzetközi kapcsolatokban.
A gasztronómia az országimázs építés egyik leghatékonyabb eszköze.
Program:
1. nap
2012. április 16. hétfő 10-18 óra.
A képzésben részt vevők köszöntése
Misovicz Tibor - Külügyminisztérium, Gazdálkodási és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár
Rövid összefoglaló az elmúlt évek eseményeiről, az úgynevezett gasztroforradalomról, az új magyar konyháról. Vinkó József - Magyar Konyha, főszerkesztő
Technikai és szakmai kérdések, Eligazítás a Vevőakadémián. Bérczi Róbert Vevőakadémia séf - Metro Vevőakadémia
A nap témája: a mangalica
Alapanyag ismeret: Tóth Péter a Mangalicaszövetség elnöke
- Főzelékek és köretek a húsok mellé.
- Hogyan tálaljuk a disznóságokat?
Szakácsoktatók: Bicsár Attila séf (Alabárdos) és Ruprecht László.
2. nap
2012. április 17. kedd 10-18 óra
A nap témája: marhahús, a steak művészete
Szakácsoktató: Takács Lajos séf (Olimpia étterem)
Termékbemutató:
- Új konyhai technológiák (pl. sous-vide, thermomix)
- ISi szifon + QIMIQ termékcsalád (Bérczi Róbert)
- Hogyan tálaljuk a marhából készült ételeket?
3. nap
2012. április 18. szerda 10-18 óra
A nap témája: szárnyasok (csirke, kacsa, galamb, gyöngytyúk)
Szakácsoktató:Kalla Kálmán séf
Menü:
- Paprikás csirkemell Kalla módra
- Kacsamell souvide zöldspárgával
- Félig sült kacsamáj terrine Tokaji aszú dresszinggel, diós kaláccsal
- Galambmell libamájon és combja confitálva kelkáposzta főzelékkel
- Gyöngytyúk combja
Hogyan tálaljuk a szárnyasokat?
15:00 - Magolajak (dió, tökmag, mogyoró, szőlőolaj, stb) balzsamecetek (feketeribizli, alma, málna, stb). Saláták: Mi mivel harmonizál?
Salátakészítés. Pödör Krisztina, Babakert kertészet és Bérczi Róbert
4. nap
2012. április 19. csütörtök 9 -17 óra
A nap témája a bor és a borfalatok
A bor és az étel párosítása.
Szakoktató: Gál Helga sommelier - a Külügyminisztérium bor és gasztronómiai tanácsadója
Borfalatok: Ruprecht László séf
Borok:
- Louis Francois - Brut Nature, Etyek-Buda, 2008
- Gróf Degenfeld - Furmint, Tokaj, 2010
- Figula Mihály - Sáfránykert, Füred, 2009
- Szent Andrea - Áldás Bikavér, Eger, 2008
- Takler ferenc - Kékfrankos reserve, Szekszárd, 2007
- Royal Tokaji - Áts Cuvée, Tokaj, 2009
- Disznókő - Aszu 5 puttonyos, Tokaj, 2003
Termékbemutató és kóstolás: A bükki sajt a zsendice és társai: Sándor Tamás, bükki sajtmester
12:30 - A Külügyminisztérium sajtótájékoztatója
Németh Zsolt államtitkár
13:30 - Onyx étterem, gasztronómiai menüsor
- Marinált saibling, fűszer salátával, turbolyával
- Gyöngytyúkmell supreme, spárga rizottóval, citromfüves jus-vel
- Tainori csokoládé, Viola
Találkozás Szulló Szabina séffel és Pintér Katalin tulajdonossal
Téma: Hogyan működik egy Michelin csillagos átterem konyhája, hogyan szerzik be a minőségi alapanyagokat
14:30 - Találkozás Széll Tamás sous-séffel a Bocuse d'Or szakácsverseny elődöntőjének 9. helyezettjével, az első magyar szakáccsal, aki részt vehet a lyoni világdöntőn.
5. nap
2012. április 20. péntek 9-17 óra
A nap témája: a hal és a tenger gyümölcsei
Alapanyag ismeret Szabó Péter séf, halkereskedő, a Halak című kislexikon társszerzője
Szakácsoktató: Vomberg Frigyes séf és Szabó Péter
Termékbemutató és kóstolás: Extra szűz olívaolajfajták (spanyol, portugál, görög, francia)
Mi a különbség? Mi mire való? Hogyan ismerjük fel az eredetit?
Előadó: Tóth Gusztáv (Igazioliva.hu)
A szakácstréning bezárása: dr Szabó Stefánia főosztályvezető, dr Kalotai Péter osztályvezető