Orbán Szilvia
2020. április 14.Ha azt gondoltuk, hogy a finomságok elkészítéséhez mindenképpen szükséges némi liszt és tojás otthon, tévedtünk.
A vírushelyzetben nem tudunk boltról boltra, piacról henteshez járkálni órák hosszat, hogy felkutassuk az ünnepi asztalhoz méltó, legjobb, legfinomabb alapanyagokat, azért mindenki arra törekszik, hogy a tavasz friss hangulata megmaradjon.
Mutatunk néhány finom nyalánkságot, ahol nincs szükség két, egyébként kulcs hozzávalóra: lisztre és tojásra. Eljött a tejszín, a csokoládé és az olajos magvak, kekszek ideje.
Borzas szelet
Elkészítési idő: 1,5 óra
Hozzávalók (15-20 darabhoz):
- 175 g étcsoki, darabokra törve
- 125 g tejcsoki, darabokra törve
- 2 ek golden szirup vagy juharszirup, esetleg méz
- 75 g sótlan vaj
- 160 g mini csoki- vagy cukortojás
- 200 g keksz (gazdag, vajas a legjobb)
- 75 g mini pillecukor
- 50 g mogyoró, durvára vágva
- 75 g mazsola vagy más aszalt gyümölcs (aprítva)
Elkészítés:
Sütőpapírral béleljünk ki egy 20x30 cm-es tálat. Gőzfürdő felett olvasszuk meg a csokikat, adjuk hozzá a vajat és a szirupot/mézet. Amikor az elegy szépen felolvadt és selymes, az edényt 5 percre tegyük félre hűlni (ha túl meleg, amikor beleforgatjuk, a pillecukor el fog olvadni). A minitojások egy részét vágjuk ketté, keveset hagyjunk egyben. Egy adagot tegyünk félre a díszítéshez, a többit a pillecukorral, a keksszel, a mazsolával és a mogyoróval keverjük a csokiba. Az elegyet simítsuk a kibélelt tálba, a tetejét pedig szórjuk meg a félretett cukortojásokkal. Legalább egy órára tegyük fagyasztóba, és tálalás előtt vágjuk szeletekre.
Fahéjas trüffel
Elkészítési idő: 1 óra (előkészítéssel)
Hozzávalók (kb. 30 darabhoz):
A ganache-hoz:
- 200 ml teljes tej vagy zsíros tejszín
- 1 fahéjrúd, összetörve
- szerecsendió, frissen reszelve (ízlés szerint)
- 75 g barnacukor (lehetőleg finomítatlan)
- 300 g étcsoki, legalább 62%-os, finomra vágva
- 5 ek brandy
- 100 g marcipán
A bevonathoz:
- 100 g cukrozatlan kakaópor
- 100 g porcukor
- 25 g őrölt fahéj
- 10 g őrölt szerecsendió
- 400 g étcsoki, felolvasztva
Elkészítés:
Ganache: a tejet vagy tejszínt, a fűszereket és a cukrot tegyük fel a tűzhelyre és melegítsük gyöngyözésig. Amikor elkészül, sűrű szűrőn szűrjük át, és öntsük a felaprított csokoládéra. Kevergessük, amíg a csoki felolvad, adjuk hozzá az alkoholt, és újra keverjük át, addig, amíg szép selymes lesz, majd öntsük egy műanyag edénybe, és egy órára tegyük a fagyasztóba.
A marcipánból csípjünk le mogyorónyi darabokat, és formázzunk belőle kis golyókat. A meghúzott ganache-ból vegyünk a tenyerünkbe annyit, amennyivel a marcipángolyókat beboríthatjuk, és alakítsuk ki a nagyobb, belül marcipános ganachegolyókat.
A kész golyókat tegyük félre egy tálcára, és készítsük el a csokiborítást.
A kakaóport, a porcukrot, a szerecsendiót és a fahéjat tegyük egy tálba. Gőz felett olvasszuk meg az étcsokit. Vigyázzunk, ne legyen túl forró (kb. 42-43 °C az ideális). Amikor a csokoládé elolvadt és a kívánt hőmérsékletre melegedett, húzzuk le a tűzről, és hagyjuk kézmelegre hűlni. A golyókat ebbe a langyos csokiba mártsuk egyenként, majd hempergessük meg a fűszeres-cukros kakaóporban. Tálalásig tartsuk hűtőben, fogyasztás előtt egy órával vegyük ki, mert szobahőmérsékleten a legélvezetesebb!
Vegán kókuszmakaron
Elkészitési idő: 30 perc
Hozzávalók (16 darabhoz):
- 80 g kókuszreszelék
- 125 ml zsíros kókusztej
- 1 ek kókuszliszt
- 2 ek juharszirup
- ½ tk vaníliakivonat
- csipetnyi só
Elkészítés:
A sütőt állítsuk légkeverésre, a hőmérsékletet 170 fokra. Készítsünk elő egy tepsit, tegyünk bele sütőpapírt. Minden hozzávalót keverjünk össze egy tálban, közepes láng felett, és folytassuk a melegítést további 4-5 percig, míg a folyadék teljesen besűrűsödik. Ekkor vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni. A keverékből kanalazzunk ki púpos evőkanálnyi mennyiségeket, és formázzunk belőle kis félgömböket, majd tegyük őket az előkészített tepsire. Ügyeljünk arra, hogy a sütik ne legyenek túl közel egymáshoz. Süssük őket 12-15 percig a sütő középső tálcáján, míg a szélek kissé aranybarnára sülnek. Fogyasztás előtt hagyjuk őket teljesen kihűlni.
Csokis mogyoróhab
Elkészítési idő: 30-40 perc
Hozzávalók (8 adaghoz):
- 200 g csokis mogyorókrém
- 50 ml teljes tej
- 600 ml zsíros tejszín
- 1 ek kukoricaliszt
- 3 ek porcukor
- 100 g aprított, pörkölt földimogyoró
- + a tálaláshoz: tejszínhab (ízlés szerint, el is hagyható) és kakaópor
Elkészítés:
A mogyorókrémet és a tejet tegyük edénybe, majd a mikrosütőben melegítsük 10 másodperces szakaszokban addig, amíg a keverék folyóssá nem válik, de még nem gőzölgően forró. (Egy átlagos mikroban ez nagyjából 20 másodperc.) Tegyük félre hűlni a keveréket.
A tejszínt öntsük egy másik edénybe és adjuk hozzá a kukoricalisztet, valamint a porcukrot, és kezdjük el felverni. Amikor a hab már kezd „meghúzni”, adjuk hozzá a kihűlt mogyorókrémes tejet, és verjük tovább a keveréket egészen addig, amíg stabil habot kapunk. Az aprított mogyoró egy részét tegyük félre, és a többit forgassuk óvatosan a habba, majd kanalakkal vagy habkinyomóval adagoljuk mutatós poharakba. Tálaláskor tehetünk rá tejszínhabot, hintsük meg kakaóporral, és díszítsük a meghagyott mogyoróval.
Narancsos baklava
Elkészítési idő: 1,5 óra
Hozzávalók (16 darabhoz):
- 300 g mogyoró, kesudió, mandula, dió, pisztácia vegyesen
- 3 ek méz
- ½ tk só
- 2 ek kakaópor
- 1 narancs lereszelt héja
- 200 g vaj
- 2x270 g rétestészta
- 2x140 g tejföl
A sziruphoz:
- 250 g porcukor
- 50 g méz
- 3 tk narancsvirág víz (elhagyható)
- 1 narancs kifacsart, friss leve + annyi víz, hogy a mennyiségük összesen 200 ml legyen
- 4 db kardamom összetörve, vagy kevés őrölt kardamom
Elkészítés:
A sütőt állítsuk hőlégkeverésre, a hőmérsékletet pedig 150 fokra. Olajozzunk ki egy 21 cm-es, négyzet alakú sütőtálat. A magvakat robotgéppel aprítsuk kis, egynemű darabkákra (ne őröljük meg teljesen). Keverjük hozzájuk a mézet, a sót, a kakaóport, és a narancslevet, majd a keveréket tegyük félre.
Egy edényben, alacsony hőmérsékleten melegítsük fel a vajat. A rétestésztát bontsuk ki, késsel alakítsunk ki a sütőtálunk méretének megfelelő négyzeteket. Egyenként vajazzuk meg a vékony tésztakockákat, és rétegezzük egymásra az edényben. Néhány réteg után halmozzuk a tésztákra az illatos magvakat, és enyhén nyomkodjuk is le a tálban, hogy a süti minél egyenletesebb legyen. A második adag, hasonlóan előkészített
tésztalappal fedjük be a krémes tölteléket, ne felejtsünk el minden réteget megkenni vajjal.
Ha végeztünk, ismét nyomkodjuk kissé le a süteményt, és ha maradt vajunk, egyszerűen locsoljuk meg vele. Még így, sütés előtt egy éles késsel vágjuk fel a baklavát, mert sütés után már lehetetlen esztétikusan szeletelni. Egészen az edény aljáig vágjunk. A süteményt ezután rakjuk az előmelegített sütőbe, süssük 20 percig, majd vegyük le a hőmérsékletet 120 fokra, és süssük további 45 percig.
A sziruphoz a folyadékokat keverjük össze a cukorral és a mézzel, majd adjuk hozzá a kardamomot. (Ha egész kardamomot használunk, törtjük össze, és hagyjuk néhány percig a keverékben, hogy az aromáit átadhassa, majd a fűszert távolítsuk el.) A keveréket ezután forraljuk fel, hagyjuk besűrűsödni – ez nagyjából 10 percig tart.
Amikor a baklava megsült, vegyük ki, és a még forró süteményt locsoljuk meg a sziruppal. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd tálaljunk.
Forrás és fotók: BBC Food