Séfek

Zirig Árpád, kép: Iszkor

2022. augusztus 19.

mályinka , pohner ádám , iszkor

Bőven vannak olyan falvak az országban, amit csak a környékbeliek ismernek. Nincs bennük semmi különös, lakják, szeretik, de a hírekbe ritkán kerülnek be. Mályinka pont ilyen: takaros, békés, szerethető, de kevesen tudják, milyen titkokat és meglepetéseket rejteget. Szeptembertől azonban mindez megváltozhat – Pohner Ádám, a nemzetközileg is ismert fiatal séf ott nyitja meg Iszkor nevű éttermét.

Miért pont Mályinka, miért nem Budapest vagy éppen a Balaton?

A családom köt oda, a gyökerek, a nagyszülők, a gyerekkori emlékek, amikor minden olyan egyszerű volt és szép. Ezt az élményt szeretném újra átélni és átadni másoknak. Egyszer szakács szemmel is rácsodálkoztam a régóta ismert környékre. Az erdő felől jövő friss levegő, a környék alapanyagai felhívták a figyelmemet arra, hogy érdemes lenne itt valami olyat csinálni, ami szakmailag motiváló és ezt a települést is felhelyezi a térképre.

Remek vadak, halak, borok, gombák, tejtermékek érhetők el Mályinka közelében, itt van Eger, Szilvásvárad, Miskolc, sőt még Kassa sincs messze. Úgy érzem, van egyfajta vákuum, amivel az erre kirándulók, túrázók találkoznak.

Ennek ellenére kevesen mernek belevágni abba, hogy egy ilyen kis faluban éttermet nyissanak.

Egyelőre jobban tartunk attól, hogyan készülünk el a tervezett szeptemberi nyitásra, mint attól, hogy ne lenne vendég. Most is éppen a betonozásból álltam fel – bízom ebben a régióban. Az, hogy párommal, Lucával, aki egyben a marketinges is, ketten, befektetők és személyzet nélkül nyitunk egy éttermet, tulajdonképpen

válasz az egész vendéglátó-szektor problémáira, a munkaerőhiányra, az ellátási lánc akadozására.

Kevés alapanyaggal, rövid étlappal vágunk neki, egy olyan épületben, amiben maximum harminc fő tud leülni. Azt hiszem, csak ilyen módszerrel lehet reagálni a jelen kihívásaira.

Ott voltál a Bocuse d’Oron, s több ikonikus hazai étteremben dolgoztál – a felhalmozott tudásból s a megtapasztalt stílusokból mit szeretnél átvinni az Iszkorba?

Az Olimpia spontaneitása, a Kistücsök szezonalitása, a tatai Platánban Pesti Istvántól eltanult kifinomultság biztosan velem lesz, bármibe is kezdek, de egyelőre ennél sokkal egyszerűbb és elemibb dolgokra koncentrálok. Amint lesz kávé, sör meg bor és elkezdhetek valamin főzni, akkor kinyit az Iszkor – minden más a jövő, arra majd egy lépés múlva koncentrálunk.

A facebookon garázsvásárt hirdettetek, hogy ezzel is egy kis plusz tőkét gyűjtsetek. Ez sem gyakori ötlet a magyar vendéglátásban.

Igen, ezzel egyrészt új embereket szeretnénk megismerni, másrészt megerősíteni a kapcsolatot azokkal, akik már ismernek bennünket. A névre szóló székektől kezdve a viccesebb dolgokon át egészen a hagyományos voucherekig kínálunk dolgokat az Iszkor garázsvásárában – részben így próbáljuk a brutális áremelkedést ellenpontozni a felújítás során, de

hiszünk abban, hogy a lelkesedésünk, amit Mályinka adott nekünk, így tovább osztható.Mit jelent az Iszkor szó?


Amikor régen keresztapámmal gombászni jártunk, ő mondogatta, hogy kimegyünk az iszkorfához. A google sem ismerte, de érdekes módon

a helyiek sem tudták, hogy ezt a kifejezést csak falunk belül használják a berkenyefára.


Amikor kiderült, hogy átalakítjuk étteremmé a régi patakparti kocsmát és Iszkornak nevezzük el, nem is értették miért – ennek ellenére én úgy gondolom, hogy tökéletes név egy mályinkai étteremnek.