Salamon Csaba
2020. február 25.A fűszerpaprika a magyar konyha ikonikus fűszere. A paprika szó világszerte az őrölt pirospaprikát jelenti, és sokan ezzel azonosítják a magyar konyhát. Bár ennek a képnek nem kell kényszeresen megfelelni, azért egy pörkölt vagy halászlé mégiscsak paprikával készül, így fontos, hogy legyen jó őrölt paprika a spájzban. A Magyar Konyha magazin és a Pannon Gasztronómiai Akadémia közös tesztjén ezúttal ez az alapvető fontosságú fűszerünk került a zsűri elé.
A FŰSZERPAPRIKA fontosságát mutatja, hogy sokan nagyobb utánajárásra is hajlandók a megfelelő forrás felkutatása érdekében, és akár évtizedek óta ugyanattól a kistermelőtől vásárolják a celofánba csomagolt piros port. De nem mindenki rendelkezik bevált házi szállítóval, a vendéglátóhelyek pedig sokszor nagyobb mennyiséget használnak fel, mint amennyit egy-egy gazda termel, ezért is fontos, hogy a boltokban is hozzá lehessen jutni jó minőségű fűszerpaprikához.
A bolti paprikaválaszték problémái közismertek: a zacskók sok esetben import alapanyagokat tartalmaznak, amelyekkel nem az a legnagyobb baj, hogy messze földről érkeztek, hanem hogy ízük, aromájuk, karakterük meg sem közelíti a magyar Alföldön termett paprikáét, áruk viszont vonzó lehet a vásárlók (és a kereskedők) számára.
Tesztünkben ezért a Kárpát-medencében termett – boltokban, piacokon, webáruházakban beszerezhető – paprikák javát igyekeztünk felmérni.
A közismert szegedi és kalocsai nagy márkák prémium termékeit, kisebb, de „elérhető” termelők paprikáit, valamint a vendéglátásban az utóbbi években népszerűvé vált bezdáni paprikákat tesztelte a zsűri.
A nagyobb üzemeknek és a kistermelők által alkalmazott technológiának is megvannak az előnyei és a hátrányai. A „kézműves” paprikáknál nyilván több lehetőség van az alapanyag válogatására, a nagyobb odafigyelésre, de ősz elején az egész évi termést egyszerre megőrlik, így a paprika a tárolás hosszú hónapjai alatt fokozatosan veszít színéből, aromájából. A nagyüzemekben a megszárított termést először csak durvára törik, majd az év során folyamatosan őrlik és csomagolják. A pehelyszerű állapotban tárolt termés jobban megőrzi értékeit, az őrlemény frissebben kerülhet a fogyasztókhoz. Tesztünk január közepén készült, amikorra az őszi termés már nem mondható frissnek, de pörköltet sem csak ősszel főzünk.
A paprikákat a Hold utcai piacon, a Champoint a 4 majomhoz pezsgőbárban kóstolta a szakértő zsűri, amelynek tagjai
Boros Regina (gasztrobizarr), Burdáné Elvira (termelő), Demián Dávid, Hamvas Zoltán, Kiss Csaba (termelő), Laczó Csaba és Mautner Zsófia (chili & vanília) voltak.
Az összehasonlíthatóság, valamint a zsűri ízérzékelésének megőrzése érdekében minden márkából az édes változatokat kóstoltuk.
EREDMÉNY
Az első és a második helyet két bezdáni paprika szerezte meg. A Duna mellett, de már a határ túloldalán, Szerbiában található falu paprikái néhány éve tűntek fel Magyarországon. A nálunk megszokott sült tökös aromával szemben gyümölcsösebb, inkább kápiás karakterűek, a zsűri most is telt, gyümölcsös jellegüket emelte ki. Az egyetlen szépséghibájuk, hogy Magyarországon nem kaphatók, a termelők a webshopjukból is csak Szerbián belülre szállítanak – így bezdáni paprikát csak a helyszínen tudunk vásárolni.
A harmadik helyezést a Fajszi Paprika Manufaktúra paprikája szerezte meg, de pontszámban nem sokkal maradt el tőle Szabó Péter bátyai termelő portékája, és a szegedi Rubin kézzel válogatott prémiumterméke sem. Ha sürgősen paprikára van szükségünk és csak átlagos bolt van a közelben, a Kotányi szegedi paprikája jöhet szóba.
Füstölt paprikaA spanyol konyha kellékeként ismert, de az utóbbi években egyre több termelő őröl nálunk is füstölt fűszerpaprikát. A keményfával füstölt paprika sokféle ételnél használható. Hagyományos ételeinknél, amelyekben a paprika mellett egyébként is jellemző a füstölt hozzávaló (például bableves, töltött káposzta), ezek ízét erősíthetjük vagy ki is válthatjuk őket a füstölt paprikával. A paprika gyümölcsössége és a füstös karakter együttesen sok más étel javára is válhat. |
1
KISS CSALÁD
17,5 pont
Bezdán (Szerbia)
Beszerzés helye: termelőNagyon szép, gyümölcsös íz, kissé durva őrlemény.
2
KOBI
16,0 pont
Bezdán (Szerbia)
Beszerzés helye: termelő
Telt, gyümölcsös karakter, az őrlemény itt is durvább a szokásosnál.
3
FAJSZI VIKICA
13,5 pont
Fajsz
Beszerzés helye: termelő
Telt paprikaíz, kissé kesernyés, de nem kellemetlen utóízzel.
4
SZABÓ PÉTER
13 pont
Bátya
Beszerzés helye: Fűszerész.hu
Púderfinomságú, édes, gyümölcsös paprika.
4
RUBIN KÉZZEL VÁLOGATOTT
13 pont
Szeged
Beszerzés helye: termelő
Harmonikus, sütőtökösgyümölcsös, de nem savas, nem kesernyés íz.
5
MACSAI JÓZSEF
11,5 pont
Sükösd
Beszerzés helye: termelő
Élénk, gyümölcsös, finom íz.
6
RUBIN SZEGEDI PAPRIKA
11,0 pont
Szeged
Beszerzés helye: termelő
Édeskés, kissé kesernyés utóízzel.
7
ZSEBICS ILONA
10,0 pont
Bátya
Beszerzés helye: termelő
Klasszikus sütőtökös aroma, kissé savas.
7
KOTÁNYI
9,0 pont
Szeged
Beszerzés helye: Auchan
Semleges ízvilág, kissé savas.