Tesztek

Szöveg és kép: Zirig Árpád

2021. március 30.

Melegedik az idő, sorban jönnek az új sörök. Jelenleg a kocsmaturizmusnak lőttek, de három vidéki főzdével egy kicsit az országot is bejárhatjuk - ezek a mi titkos tippjeink a rügyfakadáshoz.

Irány Békés!

A tavasz elejének biztos indikátora a Szent András Sörfőzde húsvéti szettje: minden évben új verziót főznek, minden húsvét előtt új irányba mennek el – az idén az amerikai stílust hozták el Békésszentandrásra: a Nyúlon innen és a Nyúlon túl New England IPA stílusú komlógránát lett. Az „Innen” egy sima, extra csavar nélküli főzet: a műfajnak megfelelően erősen komlózott, kellemesen ködös színű, friss illatú sör lett, amibe mindig jól esik belekortyolni.

Egy hosszú nap után ugyanolyan élvezetet ad, mint egy jól megkomponált ebédmenü részeként.

Eddig nem az IPA-ik mutatták meg a főzőmester tehetségét, de a Szent András most bizonyította, hogy ebben a divatos kategóriában is tudnak újat mutatni a craft sörök kedvelőinek.

A „Túl” sokkal rafináltabb – a sörpár egyik fele minden évben némi plusz ízt ad az alaphoz képest, olyan fűszerekkel dobják fel, amelyek nem okvetlen megszokottak. Idén is sokat kuncoghattak főzés közben, de a poénjuk 2021-ben bejött: a sárgabarackos-bazsalikomos NE IPA nekünk nagyon ízlett.

Nem erőből akarnak győzni: a 12,6-os szárazanyagtartalomból 4,9 százaléknyi alkoholt hoztak ki, így

anélkül kóstolhatjuk meg mindkét nyulas sört, hogy sunyin megmakkantana

– pale ale, Carapils és zabmaláta adja az alapot, de a krémes végeredmény miatt zabpehely is került bele. A gyümölcsösségért a klasszikus Galaxyt és Mosaic komló felel, de Sabrót és Simcoét is használt a főzőmester.

A Nyúlon innen és a Nyúlon túl egyaránt jól eltalált darab, harmonikusak és a húsvéttól elvonatkoztatva is megállják a helyüket. A barackos New England IPA elsőre ugyan meglepő, de a magyar száj amúgy is familiáris ezzel a gyümölccsel, plusz a főzdében is jól meghúzták a határt – nem geil, nem túlzó, reméljük, jön még hasonló Békésszentandrásról.

A főzde nem csak ezzel a két sörrel készült a tavaszi szezonra: Tesztandrás néven futó, hat százalékos alkoholtartalmú Beta 3 és Beta 11 ugyan kísérleti sörként került a piacra, de mindkettő érett, abszolút kész tétel. Ott erősítettek, ahol kellett, hiszen a Szent András Sörfőzde IPA-ban pont nem volt túl erős.

A Beta 3 igazi klasszikus, nagykönyvi West Coast IPA: az Amarillo, a Chinook és a Centennial komlók hozzák a picit terpentines-fenyős, de érett grepire, pomelóra is emlékeztető illatot.

Íze pont annyira keserű, hogy az alsóerjesztésű sörökön szocializálódott magyar átlagfogyasztónak is jól essen

minden, finoman szénás, kellemesen citrusos ízű korty.

A Beta 11 úgynevezett SMASH IPA, ami a Single Malt Single Hop rövidítése: egyféle maláta, egyféle, Sabro komló – a lényeg, hogy ne legyen túlkombinálva. Nálunk a kettő közül ez volt a befutó: citrusossága ideális, de az aroma egy lágy kókuszos réteget is mutatott – egész nyáron el tudnánk kortyolgatni.

Át a Kunságba

A tavaszi szezonunk másik kedvence szintén kókuszos, igaz itt nem a diszkrét játék volt a lényeg, hanem a telített íz: a Félegyházi Sörműhely újabb izgalmas főzete egy hét százalékos, tejcukorral beállított milkshake stout, amelyet kókusszal ízesítettek. Elsőre borzasztó rosszul hangzik, tudom, sőt, az első korty is meglepő, de miután

eltelt fél perc, egymásra néztünk, és közösen mondtuk: ez bizony nagyon jó.


Hirtelen nem rémlik, hogy valaki már főzött-e ilyet Magyarországon, ha mégis, majd a facebookon javítsanak ki – sűrű, krémes, még a fogak közét is betölti, olyan, mintha tejszínt, rumot és kókuszos csokit kevernénk össze mixerrel. Erősen chilis curry után ittuk, elképesztően jól passzolt az ázsiai ízekhez, de azt hiszem, nem lövök mellé, hogy ha az olyan hazai klasszikusokhoz is fel merném bontani, mint az savanyú-sós-édes ízeket is megvillantó töltött káposzta.

Megyünk Nógrádba

A tavaszi sörszezon harmadik kedvence szintén vidéki: a rétsági Fűtőház érdekes színfoltja a magyar craft piacnak. Egyrészt nagyon kicsibe csinálják, de Hava István tulajdonos/főzőmester durván maximalista. A hozzáállása érződik a sörökön is: amikor más már a hordókat is rég visszakapta a csapok alól, amikor a palackok már rég a gyűjtőben szomorkodnak,

nála még csak tartályban érik az ital. A szárazanyagtartalomra is nagyon figyel

– nincs spórolás, minden benne van, gazdagon.

Egyik legnépszerűbb sörük a Nohab IPA – aki járt náluk, tudja, mennyire szeretik a vasúti tematikát. Hogy az ötödik születésnapjukat méltó módon ünnepeljék, a közönségkedvenc ale-jüknek készítették el a duplázott változatát: a szárazanyagtartalom 20,2, az alkohol pedig 9,2 százalék. Ezek a számok is mutatják, hogy mire számíthatunk, de az első korty után mégis menetrend szerint befut a meglepődés. A Qvint névre keresztelt ünnepi sör nem csak a szomjat oltja, hanem szinte laktat is, olyan sűrű és gazdag.

A normál Nohab is szép gyümölcsösséggel indul, de a dupla IPA esetében a már a kandírozott jegyek furakodnak elő – a citrosok kerekebbek, a komló fűszeressége pedig hosszan, elképesztő lecsengéssel dolgozik.

Kétféle palackban vásárolható a Qvint – az alap a 0,33 literes, de a Fűtőházban 0,75-ösbe is töltöttek, száját a dugózáson túl csinosan le is viaszolták. Ez az első címkéjük, ami nem vonatos, helyette visszafogottan fekete, sarkát ötletes szamárfül teszi izgalmassá. A külső passzol a nagyon elegáns dupla IPA-hoz, amely abszolút a hazai sörök ultraprémium szegmensében tartozik. Biztos vagyok benne, hogy Hava István ezt is megméretteti külföldön, ahonnan már eddig is remek eredményekkel tért haza. A szülinapi sörükben abszolút benne van a versenypotenciál.