Tesztek

Salamon Csaba

2020. március 31.

A húsvét és a tojás elválaszthatatlan fogalmak: a hosszú böjt után a húsvéti asztalról nem maradhat el a sonka kötelező társa, a sonkalében főtt tojás sem, és a tojásfestés szokása sem ment ki még a divatból.

A tyúktojás nemcsak ünnepi eledel, hanem fontos hétköznapi alapanyag, már a római receptgyűjtemények is tartalmaztak házityúk tojásával készült ételeket. A középkorban az egyház hússal egyenértékű tápláléknak nyilvánította, így a negyvennapos húsvéti böjt alatt sem volt engedélyezett a fogyasztása. A tyúkok a böjt alatt sem álltak le a tojástermeléssel,

a gazdák az ekkor született tojásokat meleg zsírba vagy viaszba mártással próbálták húsvétig tartósítani.

Később ki is dekorálták őket, így „találták fel” az ünnepi tojásfestést.

A húsvéti tojást legtöbben már nem saját tyúkólból, hanem piacon, boltból vásároljuk. Mint mindenből, tojásból is kapható nagyüzemi módon termelt tömegtermék – amelynél állítólag a sárgája kívánatos színkódját is megadják a felvásárlók a termelőnek, a kívánt színt pedig a táphoz adagolt színezékkel, jó esetben béta-karotinnal, de van, hogy kevésbé természetes adalékkal érik el – és házi tyúkudvarban termett, őstermelői változat is.

Mint közismert, a bolti tyúktojásokon található kód első számjegye jelöli a tartásmódot.

A szabadban tartott tyúkok tojásai 1-es kódot kapnak, amennyiben az ökológiai gazdálkodás egyéb feltételeinek is megfelelnek, azaz „biók”, akkor 0-ásat.

A 2-es tojások tyúkjait úgynevezett alternatív módon tartják, ez általában istállóban, mélyalmon élő szárnyasokat
jelent. (A tyúklak emeletes is lehet, a lényeg, hogy az állatok a szintek között is szabadon mozoghassanak.)

A 3-as számú tojások előállítóit többszintes, zárt tömbketrecekben tartják. A jogszabályok következtében ma már a ketrecesek számára is biztosítottak az olyan tyúkjóléti eszközök, mint az ülőrúd, a körömkoptató vagy a homokfürdő.

Az őstermelőknek nem kötelező a tojásra kódot nyomtatni, de egyáltalán nem biztos, hogy a piacon árusító kedves néni/bácsi áruját nem ketrecből szedték, ezért az ilyen forrásból származó tojás erősen bizalmi termék. Az utóbbi időben megjelentek olyan termelők is, akik kereskedelmi mennyiségben, de hagyományos szabad tartással, minőségi tojást kívánnak előállítani.

Tesztünkben a legjobb tyúktojásokat igyekeztünk megtalálni, ezért az igényes kistermelőktől való beszerzés mellett piacokon, jobb zöldségesboltban is vásároltunk, és a szupermarketekben az átlagos termékek mellett a „prémium”, mélyalmos tojásokból is válogattunk.

A tesztalanyok közül a legtöbb pontszámot elérő tíz tojást mutatjuk be.

A teszt a Hold utcai piacon, a Champoint a 4 majomhoz pezsgőbárban történt. A tojásokat szuvidkádban, egy órán keresztül 63 ºC-on készítettük, ezután kerültek a sorszámozott minták a szakértő zsűri elé.

A zsűri tagjai Csapody Bence, Csapodyné Rajczi Ilona, Gyurik Gábor, Harmath Csaba, Heppenheimer Ildikó (termelő), Kovács László, Laczó Csaba, Laczó Csilla, Orsolyák Attila, Vincze Péter voltak.

A tyúk vagy a tojás?

A tojással kapcsolatos legfontosabb kérdés nem új keletű, már az ókori görög filozófusokat is foglalkoztatta: mi volt előbb, a tyúk, vagy a tojás? Szerencsére több válasz is létezik.

Ha a Bibliát vesszük alapul, egyértelmű, hogy előbb a tyúknak kellett lennie, hiszen a Teremtés könyvében le van írva: Isten teremté a különböző állatokat.

A természettudományi megközelítés szerint, mivel a madarak a dinoszauruszok utódai, és a dinoszauruszok is tojásokkal szaporodtak, így a tojás a korábbi: az evolúció során kellett lennie egy olyan tojásnak, amit még nem tyúk tojt, de már tyúk kelt ki belőle. A szovjet viccben a jereváni rádió szerint korábban tyúk is, tojás is volt.

EREDMÉNY

Bár a zsűri természetesen meg tudta különböztetni az egyik tojást a másiktól, viszonylag közeli pontszámok születtek, így a képzeletbeli dobogó minden fokára több „versenyző” is felállhatott.

Az első helyet Gódor Antal galgahévízi biotermelő, valamint a YouTyúk nevű, házitojásra szakosodott szerveződés tojásai szerezték meg. A YouTyúkon keresztül több termelő tojásaiból lehet vásárolni. A legtöbb pontot a Rácz család tojásai kapták, de a többiekét, a Keserű Zoltántól és a Varga családtól származókat is nagyon jóra értékelte zsűri.

Ezüstérmet egy őstermelő, a dabasi Buncsák Zoltánné, valamint a baranyai Heppenheimer család – egyre több helyen beszerezhető – tojásai kaptak. A harmadik hely megoszlott három termék, a Fény utcai piac baromfiboltjában vásárolt ráckevei, a nagytarcsai Stipiczki Istvánné-féle és a budapesti Családi tojás között.

Pontszámban nem sokkal maradt el tőlük az Auchan és a Tesco áruházakból származó mélyalmos, valamint a Lehel téri csarnokból származó, szabad tartású tojás sem.

1

GÓDOR ANTAL

14,5 pont
Galgahévíz
bio
Beszerzés helye: Budapest, Biokultúra Ökopiac (MOM)
Természetes, szép szín, friss, hibamentes íz. Egyensúly és harmónia.

1

YOUTYÚK

14,5 pont

szabad tartású
Beszerzés helye: youtyuk.hu
Gazdag, igazi tojásíz, sűrű és krémes sárgája.

2

BUNCSÁK ZOLTÁNNÉ

14 pont
Dabas
Beszerzés helye: termelő, Budapest, Fehérvári úti vásárcsarnok
Kellemes, kissé diós-mogyorós ízvilág, szép sárgája.

2

HEPPENHEIMER

14 pont
szabad tartású
Beszerzés helye: termelő (facebook.com/heppenheimer)
„Őszinte”, természetes, citromos szín, friss, lágy, selymes íz.

3

RÁCKEVEI TOJÁS

13,5 pont
Beszerzés helye: Filus Ferenc, Budapest, Fény Utcai Piac
Kellemes, kissé semleges íz, jó állag.

3

STIPICZKI ISTVÁNNÉ

13,5 pont
Nagytarcsa
Beszerzés helye: termelő, Budapest, Fehérvári úti Vásárcsarnok
Szép, mély, de természetes sárga szín, „húsos” íz.

3

CSALÁDI TOJÁS

13,5 pont
módosított-felszerelt ketreces
Beszerzés helye: Lumen zöldségbolt, Budapest, Csányi utca
Kellemes, tartalmas íz, megfelelő állag.

Nagyon jó

AUCHAN

13 pont
mélyalmos
Beszerzés helye: Auchan
Édeskés ízű sárgája, állaga kissé híg.

Nagyon jó

FUCHS

13 pont
mélyalmos
Beszerzés helye: Tesco
Jó íz, finom krémes állag, markáns színű sárgája.

PETHES TANYA

12,5 pont
Tápiószecső
szabad tartású
Beszerzés helye: Hagymácska Kft., Budapest, Lehel Csarnok
Megfelelő szín és íz, némi mellékízzel.