Magyar Konyha
2017. március 23.Kerek, természetes ízek, jó hangulat és teli gyomor: a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal főzőtanfolyamán ismerkedtünk Észak-Afrika sajátos gasztronómiájával.
Mesterünk Kaddachi Abderrazek volt, aki francia iskolái után 15 évig a Le Meridien szakácsa volt. Tunéziában saját idegenforgalmi képzést alapított, hogy népszerűsítse a helyi gasztronómiát – 35 éve a Toques Blanches tagja. Társa Ouertani Mohsen főszakács volt.
Úgy tűnik, az ő konyhájukra is igaz, hogy nem alkalmaznak túl bonyolult eljárásokat, helyette minőségi alapanyagokkal és karakteres fűszerekkel dolgoznak. A komplett menü egyik étke sem volt bonyolult, Magyarországon is elérhető elemekből álltak.
Mechouia tunéziai saláta
Hozzávalók 5 főre
400 gr hegyes erős paprika
3 paradicsom
4 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál őrölt kömény
ízlés szerint só
A pikáns ízek kedvelőinek lehet ez a kedvence, hiszen sem állaga, sem íze nem áll távol a mi konyhánktól. A zöldségeket 220 fokos sütőben addig grillezzük, hogy héjuk lehúzható legyen. Mindet kimagozzuk, majd apróra vágjuk – ezt követően edényben összekeverjük és fűszerezzük. Pirítósra kenhető; a tunéziai szakácsmesterek tippje szerint adjunk mellé olívabogyót, tonhalat és keményre főtt tojást.
Tonhalas brick tészta
Hozzávalók 5 főre
5 lap brick tészta
5 egész tojás
2 evőkanál reszelt sajt
2 evőkanál apróra vágott
petrezselyem
100 gr tonhal
20 gr kapribogyó
csipet só
őrölt bors
4 dl napraforgóolaj
A brick emlékeztet mi réteslapunkra, de vékonyabb, a tapintása is más. Több helyen kapható, de ha nem találják, a Culinaris általában készleten tartja.
Keverjük össze a petrezselymet hagymával, sajttal, kapribogyóval és fűszerekkel. Egy tésztalapot terítsünk magunk elé, majd hajtogassuk formára – a tunéziaiak nem szabad stílusban dolgoznak, a bricknek van néhány tipikus csomagolási módja.
A töltelékből kis kuckót alakítunk, a közepébe ütjük a tojást: a lap könnyen átázik, ezért dolgozzunk szaporán! Forró olajba csúsztatjuk, fakanállal azonnal lezárjuk a tészta széleit, hogy a tojás ne csurranjon ki. 1-1 percig süssük, majd normál vagy savanyított citrommal tálaljuk!
Kuszkusz polippal
Hozzávalók 5 főre
500 gr expressz kuszkusz
1,5 kg polip előfőzve és feldarabolva
2 szem krumpli
2 répa
2 paradicsom
1 evőkanál sűrített paradicsom
2 cukkini
0,5 l víz
1 evőkanál pirospaprika
1 kávéskanál só
½ kávéskanál őrölt feketebors
1 fej vöröshagyma vagy 2 újhagyma
1 dl olívaolaj
A felaprított hagymát az apróra vágott paradicsomot megpirítjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, majd fél liter vizet. Fűszerezzük és beletesszük a krumplit, a csíkokra vágott répát, pár perccel később a cukkinit majd kis késéssel az előfőzött polipokat.
A kuszkuszra a léből 3-4 merővel átkanalazunk. Megkeverjük, 10 percig letakarva pihentetjük. Polippal, zöldségekkel tálaljuk.
Zriga pohárdesszert
Hozzávalók 5 fő részére
0,75 l tej
4 evőkanál cukor
3 tojás sárgája
1 vaníliarúd
4 evőkanál keményítő
5 cl rózsavíz
Őrölt, pirított pisztácia, mandula és török mogyoró keveréke díszítéshez
Miközben a tejet melegítjük, a cukrot a tojás sárgájával, a vaníliával és a keményítővel összedolgozzuk, rózsavízzel ízesítjük. Mehet bele a tojásos massza, majd kevergetjük, míg össze nem áll. A poharak aljára tört pisztáciát szórunk, majd melegen fölé kanalazzuk a krémet: a mandulával, pisztáciával és mogyoróval díszítjük.