Adventi kalendárium

Magyar Konyha

2023. november 30.

A Magyar Konyha adventi kalendáriumán minden nap kinyílik egy ablak. Hol egy szép idézet, hol egy recept, hol egy karácsonnyal kapcsolatos gasztrotörténeti morzsát osztunk meg olvasóinkkal. Lélekben és tettekben készüljünk együtt a karácsonyra!


Ha van olyan vidék, amelynek igazán jól áll a karácsonyi hangulat, az kétségtelenül a legnémetebb francia tartomány: Elzász. Grimm-meséket idéző falvaival, a strasbourgi adventi vásár forgatagával és két kultúrából gyúrt konyhájával mindenkit levesz a lábáról a karácsonyi időszakban.

ELZÁSZT az elmúlt évszázadok történelmi viharai nem kímélték: hol német, hol francia fennhatóság alá tartozott. Talán épp ez az állandó fenyegetettség edzette meg identitását. Mintha külön ország lenne a francia állam területén.

Ami a karácsonyt illeti, a különc tartomány ebben szintén német hagyományokat követ. Adventi gyertyákat gyújtanak, Mikulás napján meglepik a gyerekeket, 24-én a Jézuskát várják, és káprázatos karácsonyi vásárokat rendeznek – mindez nemcsak a franciák, de a külföldiek szemében is vonzó célponttá teszi: a strasbourgi Christkindelsmärik két-három millió látogatót vonz évente.

A karácsonyi időszak nyitánya, amikor a háziasszonyok elkezdenek ipari mennyiségben kekszeket sütni. Egy valamirevaló háztartásban minimum tíz különféle aprósütemény (bredele) készül, generációról generációra öröklődő családi receptek szerint. Számtalan variációt találunk: van omlós és ropogós, natúr és ízesített, töltött és töltetlen, vágott, szaggatott, habzsákból kinyomott és kézzel formázott, egyéni kreációk és klasszikusok – megannyi falatnyi csoda.

Az autentikus helyi gasztronómia bástyái az ún. winstubok, a kívülről diszkrét, belül meghitt, családias hangulatot árasztó, kockás abroszos vendéglők. Sört már a gallok is főztek, a borászatot a rómaiak honosították meg, a franciául az élet vizének nevezett pálinka lepárlásának tudományát pedig a keresztes lovagok hozták magukkal a Szentföldről.

ELZÁSZI ÁLLÓCSILLAGOK:

L’Auberge de l’Ill**

Ami Lyon környékének Bocuse, az Elzásznak a Haeberlin gasztronómiai dinasztia. Nem csak baráti kapcsolat fűzi egymáshoz a két éttermet, sorsukban is osztoztak: mindkettőtől 2019-ben vette vissza a Michelin az évtizedek óta őrzött harmadik csillagot. Ez azonban mit sem von le a hely értékéből, amely ma is a legendás francia vendéglátás szimbóluma.

La Table d’Olivier Nasti**

Oliver Nasti azok közétartozik, akiknek a neve évről évre felmerül a három csillag várományosai között. Ami késik, nem múlik!