Van, aki egész évben erre vár, és van, akit a világból ki lehet kergetni a forralt borral, de az biztos, hogy a karácsonyi vásárok kötelező eleme - volt eddig, de idén ez is másképp lesz, úgyhogy nézzük, milyen fűszeres italoknak érdemes nekiállni otthon.
A forró, téli, fűszeres italok közül itthon a menzás/napközis tea vagy a forralt bor az, amit tulajdonképpen mindenki ismer és tolta már zsíros deszkához a mínuszokban, csak kérdés, hogy milyen minőségben. A forralt bor készülhet fehér vagy vörös borból, kerülhet bele cukor, méz, a szegfűszeg és a fahéj kötelező, van, aki citrushéjakat is tesz hozzá, és olyan is, aki fekete tea filtereket.
Ennyi erős íz mellett nem csoda, hogy a legrosszabb borokat is elviselhetővé teszi a műfaj, csak egy kicsit ügyeskedni kell az arányokkal. Hasonlít az eredeti glögghöz, a skandináv forralt borhoz, amit a 16. század óta isznak, azóta viszont egy
erősebb, alkoholosabb itallá nőtte ki magát, mivel a fűszeres boros alaphoz egy kevés tömény alkoholt is löttyintenek.
Aztán ott van még a grog, a tengerészek itala: vizet fertőtlenítettek rummal, amibe később citrom is került (skorbut ellen) és szerecsendiót is használtak hozzá. Persze nem a rózsaszínű sütőrum(aroma) kell ide (az inkább sehova), hanem egy jó barna rum - nem kell a legkifinomultabb fajtát választani, de a rum az legyen rum.
Szerencsére nem kell a forró, fűszerezett bornál megállni, itt van például ez a remek almapuncs, amihez a szűretlen almalevet hosszan, nagyon alacsony lángon főzzük, amíg nagyjából a felére redukálódik. Ettől sűrű, mély íze lesz, amihez egy kis brandy vagy rum jó kiegészítő, ezek nélkül pedig gyerekek is fogyaszthatják.
Fűszeres almapuncs
Hozzávalók
- 1 l szűretlen almalé
- 1 kk koriander mag
- 2 db fahéjrúd
- 4-5 db szegfűszeg
- 1 db csillagánizs
- 3-4 db zöld kardamom megtörve
- 2-3 db szegfűbors
- 1 tk szecsuáni bors (elhagyható)
- 1 dl sötét, fűszeres rum (elhagyható)
- Cukor, ízlés szerint
A fűszereket száraz serpenyőben, folyamatosan rázogatva forrósítsuk fel, amíg erősen illatozni kezdenek (kb. 1-2 perc közepes lángon). Egy lábasba töltjük az almalevet, hozzáadjuk a fűszereket és félig lefedve, alacsony lángon lassan, gyöngyözve forrósítsuk (de ne forraljuk!) 1-1,5 órán keresztül, amíg erősen fűszeres lesz a folyadék. Vegyük le a lángról, adjuk hozzá a rumot, pihentessük 10 percig. Ezután fokozatosan, kis adagokban ízesíthetjük cukorral. Leszűrve öntsük bögrékbe, adhatunk hozzá citrushéjakat, mézet, és aki szeretné erősíteni, néhány löttyintésnyi rumot is.
(Majdnem) alkoholmentes
A forralt bor mellett másik klasszikus a forró csokoládé, amit sok helyen szinte pudingként adnak, amit kanalazni lehet, gyakran próbálják megúszni forró kakaóként, de
a tisztességes forró csokoládéhoz, ahogy a nevében is van, csokoládé kell.
Az alábbi recept egy előre elkészíthető keverék, amit csinos üvegekbe töltve karácsonyi ajándéknak is adhatunk, a kész italhoz pedig adhatunk néhány kanál brandyt, rumot vagy whiskey-t is. A keveréket lezárt üvegben addig tárolhatjuk, amennyi a legromlandóbb alapanyag, vagyis a fehércsokoládé szavatossági ideje.
Forró csokoládé keverék
Hozzávalók
- 120 g cukor
- 120 g 60-70%-os étcsokoládé
- 100 g fehércsokoládé
- 80 g kakaópor
- 45 g tejpor
- 4 g (egy csapott tk) só
- 1 kk vanília őrlemény vagy 1 negyed vaníliarúd kikapart magja
Minden hozzávalót egy késes robotgépbe mérünk, majd egész finomra, porrá daráljuk. Ízesíthetjük fűszerekkel is, de önmagában is szuper. Egy adag forró csokoládéhoz mérjünk 2 evőkanálnyi keveréket másfél deci forró tejhez.
Tipp: Készíthetjük valamilyen alkohollal is,
jól megy hozzá a rum, brandy vagy whiskey is, lehet velük kísérletezni.
Ha így készítik, a keveréket lábasban főzzék össze (de nem kell forralni, különben a benne lévő csokoládé leéghet), majd a tűzről levéve adjanak hozzá 1-2 cl alkoholt. Vagy próbálják ki pillecukorral megszórva, amit konyhai lángszóróval karamellizálnak - így édesebb lesz ugyan, de izgalmasabb a textúrája.
Ha pedig tejmentesen készítenék, a tejpor könnyen lecserélhető kókusztejporra, fehércsokoládé helyett pedig negyedannyi (25 g) kakaóvajat és és kicsivel több cukrot tegyenek hozzá, így akár vegán karácsonyi ajándék is lehet belőle.
Kakukktojásnak tűnik, pedig az elmúlt évek egyik legtrendibb itala az egész világon a kurkuma latte, ami nem tartalmaz kávét, viszont a kurkuma összes jó tulajdonságát igen, tehát
az összes téli ital bajnoka a beltartalma miatt.
A benne található kurkumin gyulladáscsökkentő- és fájdalomcsillapító hatású, segíthet az epeproblémákon, főleg az epekövek megelőzésében vagy a más meglévő kövek eltávolításában, emellett antioxidáns, gyulladásos betegségekkel szemben és megfázás ellen is kiváló. Röviden, a tél egyik legjobb és leghasznosabb itala a gyömbér-méz-fokhagyma kombón kívül. Ha friss kurkumát használnak, amit delikáteszboltokban és lassan már hipermarketekben is lehet találni, használjanak gumikesztyűt, úgy el lehet kerülni, hogy napokig rikító sárgák legyenek a kezeink.
Kurkuma latte
Hozzávalók
- 2 dl kókusztej
- 1 dl víz
- 1 ek méz
- Negyed tk gyömbér
- 1 tk őrölt kurkuma (vagy 2 ek frissen reszelt kurkuma)
- Negyed kk őrölt gyömbér (vagy 1 tk frissen reszelt gyömbér)
- Fűszerek: néhány reszelésnyi friss szerecsendió, szegfűbors, szegfűszeg, kevés fahéj
- 1 csipet só
A hozzávalókat habverővel keverjük simára, forraljuk fel, majd lefedve pihentessük 10-15 percig. Leszűrjük, bögrékbe töltjük és már fogyaszthatjuk is.