Ízvadászat  » Legjobb helyek

A balatoni halakról

A balatoni halakról

2016.06.26.  | M.O.

Friss süllő, ponty, keszeg, csuka, busa és harcsa várta a halas kurzus résztvevőit. Jahni László, a Kistücsök séfje beavatott minket az édesvízi halak tisztításának és elkészítésének rejtélyeibe.

Halas kurzuson jártunk, ahol a hatféle halból hat különböző fogást készített Jahni László. Először a tisztítás következett. Megismertük a pikkelyezőt, amellyel a ponty pikkelyeit kaparhattuk le. Megtudtuk, hogy a tükörponty, igaz könnyebben tisztítható, de az íze nem hasonlítható a pikkelyes pontyhoz. Nem is beszélve a séf kedvenc halfajtájáról, a vadpontyról.

Az ételek készítése a süllővel kezdődött. Evett már valaki nyersen süllőt? - érdeklődött szakácsunk. És máris nekilátott, hogy egy magyar cebichét - a perui konyha híres nyers halas ételét - elkészítse olívaolaj és lime felhasználásával. Mennyei íze volt a friss süllőnek.

A megtisztított halak csontjaiból - a kopoltyú kivételével - halalaplé készült. Só, bors, babérlevél, hagyma és kevés zöldség felhasználásával. A halalapléből ezúttal nem halászlé főtt, hanem egy nagyon ízletes savanyú hallé tárkonyos ecettel és mustárral, harcsa- és pontyfilével.

Megtanultuk, hogy sózás helyett szerencsésebb sóoldatba áztatni a halakat. Jobban átjárja a só és nem történik meg, hogy elsózzuk vagy ízetlen lesz az ételünk. Íme az arányok: ha 1 liter vízhez 5 dkg sót teszünk akkor 5%-os sóoldatot kapunk. Elég fél óráig áztatni a halat.

A pontyot a bőrén sütötte a mester, addig, amíg az egész hal át nem sült. Jó tudni, hogy a hal bőre nagyon lassan ég meg. A fogasból medalliont készítettünk, a csukát gőzöltük és kápiapaprika mártással tálaltuk, a keszegek természetesen paprikás lisztben sültek. Készült még bükkfa és tölgyfa forgácson füstölt busa - amit nem biztos, hogy mindenki bevállal otthon - és megsütöttük a harcsa máját is.

Nagyon sok tanácsot kaptunk a halak filézésével, elkészítésével kapcsolatban, szó esett a különböző halak húsának minőségéről, optimális felhasználásáról és persze a különböző halfajták szezonjáról. A köretek is szerves részét képezték az órának, egyértelműen a karalábésalátának volt a legnagyobb sikere, de a zöldborsóleves is nagyon tetszett a résztvevőknek.

Természetesen minden fogást magunk fogyasztottunk el Sauska borok kíséretében. Egy kicsit hosszúra sikerült az este, de a nyolc fogás után megállapítottuk, hogy a finom íz mellett a halak másik nagy érdeme, hogy egyáltalán nem telítenek el. Így jó szívvel ajánljuk az Essencia halas kurzusai, ahol az édesvízi halak mellett a tengeri halakról és a tenger gyükölcseiről is szó esik.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.