Alapismeretek

Szöveg: Nábelek Zsófia - Fotók: Kaunitz Tamás

2021. december 18.

csokoládé , temperálás

A roppanós, fényes csokoládéhoz nem elég megolvasztani a csokoládét, aztán várni a csodára, ennél több dolgunk van vele: néhány alapvető szabályt elengedhetetlen betartani, ezért beszéljünk egy kicsit a csokoládé megfelelő olvasztásáról és használatáról.

A csokoládét olvaszthatjuk gőz fölött vagy mikrohullámú sütőben, mindkettőnél alapszabály, hogy soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, gyakran keverjük meg (mikrózáskor 10-15 másodpercenként), nehogy túlforrósodjon olvadás közben. Ilyenkor ugyanis sűrűvé, csomóssá, fakóvá válik, más néven megég: ez nem sötét, odakozmált csokoládét jelent (persze ez is megtörténhet), de keserű, kellemetlen ízű és textúrájú lesz, amit már nem lehet megmenteni. Óvatosan, figyelmesen olvasszuk hát!


Az alapszabályok:

- ha gőz fölött olvasztunk, ügyeljünk arra, hogy a tál alja ne érjen a vízbe,
- ne kerüljön víz a csokoládéba,
- mindig felügyeljük,
- keverjük át alaposan.


A temperálás, vagyis az olvasztott csokoládé kristályszerkezetének helyreállítása a megfelelő hőmérsékletre való hűtéssel és mozgatással már-már tudomány, de a csokoládéval végzett munka még a cukrászaton belül is különleges pontosságot és odafigyelés igényel. Amikor egyszerű olvasztott csokoládéba mártunk bonbonokat, gyümölcsöket, a hűtőben megdermednek ugyan, de a textúrájuk puha lesz, a felületük matt, fénytelen. Persze ennek ellenére kellemes ízük van, de amikor a csokoládé túl gyorsan lehűl, a kakaóvaj laza, gyenge, instabil kristályok hálójává szilárdul. A stabil szerkezetű, fényes, roppanós csokoládéhoz viszont nem elég olvasztani – temperálni kell.

A temperálási folyamatnak három alapvető lépése van: a csokoládét felmelegítjük, hogy minden zsírkristály felolvadjon, majd a csokoládét lehűtve új kristályok halmazát hozzuk létre. Még nincs vége: óvatosan újra felmelegítjük, hogy az instabil kristályok újra megolvadjanak, így csak a stabil szerkezetű kristályláncok maradnak. Egyszerűbben: óvatosan felolvasztjuk a csokoládét, majd mozgatással lehűtjük, kicsit újramelegítjük, hogy dolgozni tudjunk vele, aztán hagyjuk megdermedni. Egyszerű, ugye?

Az instabil kakaóvajkristályok viszonylag gyorsan olvadnak, ami azt jelenti, hogy kb. 15-18 °C között már puha lesz a temperálatlan csokoládé. A kívánt stabil kristályok (béta-kristályoknak is nevezik) csak melegebb hőmérsékleten, 32-34 ° C között olvadnak meg. A temperálás magában foglalja a csokoládé óvatos melegítését (43-45 °C) a nemkívánatos, alacsony olvadáspontú kristályok feloldásához; a hűtést és keverést olyan hőmérsékleten (26-27 °C), amely elősegíti a béta-magkristályok képződését; majd enyhén felmelegítjük (30-32 °C), végül óvatosan szoba-hőmérsékletűre hűtjük.

A csokoládé temperálásának módjai

1. módszer
A csokoládét vízgőzön (vagy mikróban) megolvasztjuk, kevergetve lehűtjük, majd újramelegítjük a megfelelő hőfokra.

2. módszer
Olvasszuk fel a csokoládé 2/3 részét, keverjük bele a maradék egyharmad rész szilárd csokoládét, így hűtsük a kellő hőfokra, majd melegítsük a felhasználáshoz. Ezt nevezik oltásos módszernek.

3. módszer
A csokoládét egy márvány (vagy gránit) munkalapon temperáljuk: az olvasztott csokoládé 2/3 részét a márványon, majd hozzákeverjük a melegen tartott maradék egyharmad részhez, így elvégezve a hőkiegyenlítést.

A tökéletes kristályszerkezetet még egy módszerrel elérhetjük: az olvasztott, majd kevergetéssel 35 °C alá hűtött csokoládéhoz porított kakaóvajat adunk, majd étcsokoládéknál további kevergetéssel, mozgatással 31-32 °C-ra hűtjük. Porított kakaóvajat cukrászati vagy csokoládéval foglalkozó szaküzletekben lehet találni.

A különböző csokoládéfajták olvadási pontja és megfelelő temperálási tartománya más hőfokokon érhető el, mivel más a kakaómassza, a kakaóvaj, a hozzáadott cukor és a tejpor aránya, de még fajtánként is eltérő lehet, milyen hőmérsékletet kell belőni. A lenti táblázat egy általános irányadó az ideális hőmérsékletekhez, azonban a csokoládék csomagolásán is érdemes ellenőrizni a gyártó javaslatát.

Mi a helyzet a túl- vagy alultemperálással?

A túltemperált csokoládé sűrűvé és sápadttá válik, durva, omlós textúrát, enyhén viaszos szájízt ad, és szinte lehetetlen vele dolgozni. De semmi gond! Csak olvassza fel a csokoládét, és kezdje újra a temperálási folyamatot. Az alultemperált csokoládé nagyon lassan szilárdul meg, a felszíne szabálytalan, fehéres, kissé szemcsés lesz. Érdemes ezért ellenőrizni munka közben: ha egy kés (vagy spatula) lapját belemártjuk, majd szobahőmérsékleten 1-2 perc alatt megköt, akkor jól dolgoztunk.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy az egyszer temperált csokoládé felolvasztva is temperált marad-e. Természetesen nem, hiszen a temperálás lényege, hogy az olvadt, tehát instabil kristály szerkezetű csokoládét stabilizáljuk, ehhez pedig hűtés és mozgatás szükséges minden esetben. Tehát ha roppanós, fényes bonbont, táblás csokoládét, bevonatot szeretnénk, ahhoz ez a helyes út.

Csokoládé-fajta
Melegítés hőfoka
Hűtési hőmérséklet
Temperálási tartomány
Étcsokoládé
43-45 °C
27-29 °C
31-32 °C
Tejcsokoládé
40-45 °C
27-28 °C
29-30 °C
Fehér és szőke csokoládé
40 °C
25-26 °C
28-29 °C
Ruby csokoládé
45 °C
27-28 °C
31-32 °C

SZŐKE CSOKOLÁDÉS BONBON NARANCSVIRÁGVÍZZEL

Töltelék
Hozzávalók:

- 125 g szőke csokoládé
- 100 g tejszín (31%-os)
- 1 tk méz
- 1 tk narancsvirágvíz
- 2 g só

Elkészítése:

A csokoládét gőz felett megolvasztjuk, félretesszük. A tejszínt a mézzel és a sóval felforraljuk, majd a csokoládéhoz keverjük. Hogy teljesen emulgeált legyen a ganache, botmixerrel átkeverjük. Habzsákba töltve félretesszük szobahőmérsékleten (18-22 °C).

Temperált csokoládé és bonbon
Hozzávalók:

- 350 g étcsokoládé (55-60%-os)

Eszközök:
- tiszta (gyógyszertári) alkohol
- vattakorong
- tiszta, puha konyharuha

Elkészítése:
A forma előkészítésével kezdjük, mivel ennek makulátlanul tisztának kell lennie ahhoz, hogy a csokoládé kijöjjön a formából, és szép fényes végeredményt kapjunk. Ehhez a forma mélyedéseit egyenként tisztítsuk meg az alkoholba mártott vattakorongokkal. Nem kell tocsognia az alkoholban, de szívjon fel annyit, amennyivel alaposan ki lehet törölni a mélyedéseket. Egy formához 3-4 korongot használjunk, hogy tökéletesen tiszta legyen. A forma felületét is dörzsöljük át finoman.
Ezután egy puha, tiszta, máshoz nem használt ruhával polírozzuk a mélyedéseket. Nincs más teendő, csak egyesével szép fényesre törölgetni a formát.
Ezután tegyük félre, a legjobb, ha egy zsírpapírra tesszük fejjel lefelé fordítva, így nem száll bele por, elkerülhetjük a szennyeződéseket. Ha márványlapon temperálunk, ez is legyen tökéletesen tiszta, mielőtt nekiállunk, ugyanez igaz a spatulákra, spaklikra, a rácsra is, amit használni fogunk.
Az étcsokoládét melegítsük 45, de maximum 50 °C-ra.


Öntsük a kétharmad részét a márványra, a maradékot tegyük félre.


Azonnal kezdjünk dolgozni a csokoládéval: spatulák és/vagy spaklik segítségével mozgassuk, terítsük el a csokoládét, majd simítsuk egy kupacba.


Újra terítsük ki, majd szedjük össze. Ezt a műveletet addig végezzük, amíg a csokoládé fényén, textúráján már érezni egy kis változást, ilyenkor mérjük meg a hőmérsékletét. Az ideális hőmérséklet 27-29 °C között van, ezt kell el érni ahhoz, hogy a csokoládé megfelelően kristályosodni tudjon.


Amikor elértük ezt a hőfokot, szedjük vissza a maradék egyharmad rész olvasztott csokoládéhoz. Minél hűvösebb helyen dolgozunk (és minél kevesebb csokoládéval), annál hamarabb elérjük a célhőmérsékletet, ezért gyorsan dolgozzunk! Keverjük össze a tálban a csokoládét. Ahhoz, hogy a formába tudjuk önteni, 31-31 °C-ot kell elérnünk.


Ha az összekeverés után még nem értük el, hajszárítóval óvatosan melegítsünk rá, vigyázva, hogy ne érje közvetlenül túl erős hő a csokoládét.  A kész temperált csokoládét töltsük a forma mélyedéseibe, fontos, hogy egészen teletöltsük.


Ezután határozott mozdulatokkal ütögessük a formát a munkafelülethez, hogy a légbuborékok a felszínre jöjjenek. A tál (vagy egy zsírpapír) fölött fordítsuk fejre a formát, és finoman ütögessük meg az oldalát, hogy kifolyhasson a felesleges csokoládé. Egy határozott mozdulattal a spaklival simítsuk el a felszínét.

Helyezzük rácsra a formát, pihentessük kb. 5 percig. Emeljük le a rácsról a formát, ha jól dolgoztunk, már érezhetjük, hogy van egy kis tartása a csokoládénak, a formában már megkötött.

Spaklival toljuk le a csokoládécseppeket. A már szoba-hőmérsékletű (fontos: nem meleg!) ganachesal addig töltsük a bonbonokat, amíg néhány milliméternyi hely marad a tetején – így tudjuk később letalpazni, lezárni.


Terítsünk egy konyharuhát a munkafelületre, majd ezen nagyon óvatosan ütögessük le a formát. Hagyjuk legalább 8 órát, de ideálisan 12 órát szoba hőmérsékleten, amíg a ganache tökéletesen megköt. Ekkor temperáljunk egy kisebb adag csokoládét. A formát hajszárítóval éppen csak fújjuk le: nem kell megolvadnia (nem is szabad!), viszont így szebben tudjuk talpazni. Fedjük be a frissen temperált csokoládéval, a felesleget pedig spaklival húzzuk le.


Hagyjuk szobahőmérsékleten 10-15 percet pihenni. Ezután tiszta felületre borítsuk ki a kész bonbonokat.
Ha jól dolgoztunk, egy mozdulattal (jó, lehet kettő is) kicsusszannak a bonbonok a formából.


CSOKOLÁDÉLAPOK GYÜMÖLCSÖKKEL ÉS MAGVAKKAL

Hozzávalók:
- 300 g csokoládé (itt: szőke csokoládé)
- 30 g aszalt vörösáfonya
- 100 g kandírozott és aszalt gyümölcs vegyesen (pl. ananász, narancshéj, vörös áfonya, gyömbér)
- 20 g fenyőmag
- 1 nagy csipetnyi sópehely

Elkészítése:
A csokoládét gőz felett megolvasztjuk, majd temperáljuk (a hőfokokat lásd feljebb). Egy tiszta sütőpapírra (esetleg transzferfóliára) öntjük, hagyjuk állni 2 percet, amíg elkezd dermedni.
Megszórjuk a felaprított gyümölcsökkel, a fenyőmaggal és a sópehellyel. Hagyjuk teljesen megkötni, majd összetörve tegyük tasakba, dobozba.