Magazinunk a Balaton 2025 Gasztrokalauzzal együtt immár 13. alkalommal jelenik meg. Kérdezték, babonásak vagyunk-e? Nem, nem vagyunk. Lekopogjuk!
SE SZERI, SE SZÁMA a világban – gasztrosznobok és extrém ínyencek számára – a különleges vendéglátóhelyeknek. Nyitottak már kocsmát kriptában (Örökkévalóság néven), kávézót Bécsben egy Monarchia korabeli liftben, madárfészek fogadót Thaiföldön a trópusi őserdőben, tíz méterrel a föld felett, de vacsorázhatunk öt méterrel a tengerszint alatt is a Gyöngyház nevű étteremben a Maldív-szigeteken. Van börtönétterem (Dutyi címmel) Angliában és Japánban, ahol fegyencek szolgálnak fel, didereghetünk (nem a félelemtől) mínusz öt fokban a svédországi Jukkasjärvi jéghotelben, benézhetünk a bejrúti Buns and Guns nevű gyorsétterembe is, ahol minden ételnek fegyver formája van, és a bejáratot homokzsákok között bukdácsolva lehet megközelíteni.
Persze, aki a felhők között óhajt étkezni (potom kétmillió forintért), befizethet egy lebegő étterembe is (Dinner in the Sky), ahová a vendéget asztalostól, szakácsostól óriásdaru emeli föl. Az égi bisztrónál nyugodtabbnak tűnik a párizsi Dans Le Noir étterem, pedig itt vak pincérek szolgálnak fel koromsötétben. Először bemondjuk a nevünket, libasorba állva megkeressük asztalunkat, majd a négy égtájnak megfelelően elhelyezik előttünk az étkeket. Aki így sem találja meg a száját, magára vessen. Tilos a mobil, a zseblámpa, de annyi poharat törhetünk össze, amennyit csak akarunk. Az alapítók szerint a vakzabálás gyógyító hatással van érzékszerveinkre, a sötétben az ízek és illatok intenzívebben hatnak, ráadásul a számlát sem látjuk.
A Golden Eagle Luxury Trains fenségesen kanyarog Ausztria tájain
Fentiekhez képest hétköznapi luxusnak tűnhet egy síneken guruló fine dining étterem. A legendás Orient Express, az indiai Maharadzsa Express, a dél-afrikai Blue Train, vagy a világ legmagasabb vasútvonalán zötykölődő Belmond Andean Explorer, amely Dél-Amerika legszebb tájain vezet át. Munkatársaink a Golden Eagle Express Párizs–Isztambul szakaszán utaztak, és meglepetéssel konstatálták, hogy a luxusvonat személyzetének kilencven százaléka honfitársunk, akik az imbolygó étkezőkocsik tányérjaira valódi gasztromennyországot varázsolnak.
A Golden Eagle Luxury Trains gasztroszemélyzete sorfalat áll a felszálló utasok előtt
Jártunk persze máshol is. Alsópetényben egy rózsafarmot kerestünk fel, ahol 16 500 rózsatő szirmaiból készülnek válogatott finomságok. A debreceni Grillakadémiáról elhoztuk az ország legjobb hamburgerreceptjét, egyúttal meglátogattuk Jeneses József késkészítő mestert, aki speciális, személyre szabott vágóeszközöket készít élvonalbeli magyar séfeknek, némelykor késhegyre menő beszélgetések után.
Jeneses József, késkészítő
Legfrissebb számunkban folytatódnak közkedvelt sorozataink. Gianni (Rosario séf segítségével) ezúttal Campaniába és Nápolyba repít bennünket, Sophia Loren és Bud Spencer szülőföldjére. Szabitól, a péktől megtanuljuk, hogyan készül a grissini, az „olasz ropi”.
Polgár Judit ritkán ad interjút, a Magyar Konyhával kivételt tett
Budapesti felfedező körutunkon ezúttal a Tompa utca környékének gasztronómiai titkait gyűjtöttük össze. Polgár Judittól megtudhatják, van-e köze a sakknak a konyhához, olvashatnak novellát Schäffer Erzsébettől, Gasztrotörténet rovatunkban a fagylalt születése kerül szóba, és még a Leo jégkrém emlékét is felidézzük.
A hónap sztárjai: őszibarack, füge, hatlapos, túrós palacsinta, nem is szólva balatoni gasztrokalauzunkról, amelyet szokás szerint idén is ingyenesen csomagoltunk lapunkhoz. Ezúttal részletes térképpel. Ez a kiadványunk 13. alkalommal jelenik meg. Kérdezték, babonásak vagyunk-e? Nem, nem vagyunk. Lekopogjuk!