Magazinunk a Balaton 2025 Gasztrokalauzzal együtt immár 13. alkalommal jelenik meg. Kérdezték, babonásak vagyunk-e? Nem, nem vagyunk. Lekopogjuk!
SE SZERI, SE SZÁMA a világban – gasztrosznobok és extrém ínyencek számára – a különleges vendéglátóhelyeknek. Nyitottak már kocsmát kriptában (Örökkévalóság néven), kávézót Bécsben egy Monarchia korabeli liftben, madárfészek fogadót Thaiföldön a trópusi őserdőben, tíz méterrel a föld felett, de vacsorázhatunk öt méterrel a tengerszint alatt is a Gyöngyház nevű étteremben a Maldív-szigeteken. Van börtönétterem (Dutyi címmel) Angliában és Japánban, ahol fegyencek szolgálnak fel, didereghetünk (nem a félelemtől) mínusz öt fokban a svédországi Jukkasjärvi jéghotelben, benézhetünk a bejrúti Buns and Guns nevű gyorsétterembe is, ahol minden ételnek fegyver formája van, és a bejáratot homokzsákok között bukdácsolva lehet megközelíteni.
Persze, aki a felhők között óhajt étkezni (potom kétmillió forintért), befizethet egy lebegő étterembe is (Dinner in the Sky), ahová a vendéget asztalostól, szakácsostól óriásdaru emeli föl. Az égi bisztrónál nyugodtabbnak tűnik a párizsi Dans Le Noir étterem, pedig itt vak pincérek szolgálnak fel koromsötétben. Először bemondjuk a nevünket, libasorba állva megkeressük asztalunkat, majd a négy égtájnak megfelelően elhelyezik előttünk az étkeket. Aki így sem találja meg a száját, magára vessen. Tilos a mobil, a zseblámpa, de annyi poharat törhetünk össze, amennyit csak akarunk. Az alapítók szerint a vakzabálás gyógyító hatással van érzékszerveinkre, a sötétben az ízek és illatok intenzívebben hatnak, ráadásul a számlát sem látjuk.
![]()
A Golden Eagle Luxury Trains fenségesen kanyarog Ausztria tájain
Fentiekhez képest hétköznapi luxusnak tűnhet egy síneken guruló fine dining étterem. A legendás Orient Express, az indiai Maharadzsa Express, a dél-afrikai Blue Train, vagy a világ legmagasabb vasútvonalán zötykölődő Belmond Andean Explorer, amely Dél-Amerika legszebb tájain vezet át. Munkatársaink a Golden Eagle Express Párizs–Isztambul szakaszán utaztak, és meglepetéssel konstatálták, hogy a luxusvonat személyzetének kilencven százaléka honfitársunk, akik az imbolygó étkezőkocsik tányérjaira valódi gasztromennyországot varázsolnak.
![]()
A Golden Eagle Luxury Trains gasztroszemélyzete sorfalat áll a felszálló utasok előtt
Jártunk persze máshol is. Alsópetényben egy rózsafarmot kerestünk fel, ahol 16 500 rózsatő szirmaiból készülnek válogatott finomságok. A debreceni Grillakadémiáról elhoztuk az ország legjobb hamburgerreceptjét, egyúttal meglátogattuk Jeneses József késkészítő mestert, aki speciális, személyre szabott vágóeszközöket készít élvonalbeli magyar séfeknek, némelykor késhegyre menő beszélgetések után.
![]()
Jeneses József, késkészítő
Legfrissebb számunkban folytatódnak közkedvelt sorozataink. Gianni (Rosario séf segítségével) ezúttal Campaniába és Nápolyba repít bennünket, Sophia Loren és Bud Spencer szülőföldjére. Szabitól, a péktől megtanuljuk, hogyan készül a grissini, az „olasz ropi”.
![]()
Polgár Judit ritkán ad interjút, a Magyar Konyhával kivételt tett
Budapesti felfedező körutunkon ezúttal a Tompa utca környékének gasztronómiai titkait gyűjtöttük össze. Polgár Judittól megtudhatják, van-e köze a sakknak a konyhához, olvashatnak novellát Schäffer Erzsébettől, Gasztrotörténet rovatunkban a fagylalt születése kerül szóba, és még a Leo jégkrém emlékét is felidézzük.
A hónap sztárjai: őszibarack, füge, hatlapos, túrós palacsinta, nem is szólva balatoni gasztrokalauzunkról, amelyet szokás szerint idén is ingyenesen csomagoltunk lapunkhoz. Ezúttal részletes térképpel. Ez a kiadványunk 13. alkalommal jelenik meg. Kérdezték, babonásak vagyunk-e? Nem, nem vagyunk. Lekopogjuk!
![]()