Száraz Zsuzsanna receptje
2025. június 7.3 tojás
2 ek tejföl
2 ek majonéz
2 ek szójaszósz
kb. 1/2 kiló (bio) újburgonya
1 kk füstölt paprika
1 kk füstölt só
2 közepes kovászos vagy csemegeuborka
1 szál újhagyma
kevés lila hagyma
só, fekete bors, fehér bors
retek vagy más tavaszi zöldség
Tipp:
A húsvét elképzelhetetlen füstös ízek-illatok nélkül, és mivel ez általában húsokhoz társul, lássunk egy tojásos-füstös, tavasziasan színes újburgonya-salátát, természetesen hús nélkül – a füstösségét az étel mástól kapja.
Főzzük keményre, majd pucoljuk meg a tojásokat. Amikor kihűltek, válasszuk külön a fehérjét és a sárgáját.
A fehérjék felét turmixoljuk krémesre az összes sárgájával, a majonézzel és a tejföllel (vagy vegaföllel, ha kerüljük a tejtermékeket). Ízesítsük sóval, fehér borssal. A tojásfehérjék másik felét vágjuk kb. 1 cm-es darabokra. Keverjük össze a szójaszószt a füstölt paprikával, a füstölt sóval és frissen őrölt borssal, és tegyük bele a fehérjekockákat. Hagyjuk benne minimum egy (de inkább két-három) órán át. Legjobb, ha bio újburgonyát használunk, ezt – miután jól lesikáltuk – bátran megfőzhetjük héjában. Szűrjük le, és várjuk meg, míg kihűl. Felezzük vagy negyedeljük el a krumplikat, és locsoljuk meg egy-két evőkanálnyival a tojásfehérje-kockák szójás-füstös marinádjából. Keverjünk a burgonyához egy-két, kockákra vágott kovászos vagy csemegeuborkát, apróra vágott lila hagymát és újhagymát. (Ha pikánsabb ízekre vágyunk, tehetünk bele medvehagymát vagy reszelt tormát is.) Forgassuk össze a tojásos krémmel, végül halmozzuk a tetejére a leszűrt fehérjekockákat. Adhatunk mellé piros retket vagy más ropogós zöldséget.