Receptek

Füstös újburgonya-saláta

Száraz Zsuzsanna receptje

2025. június 7.

3 tojás


2 ek tejföl


2 ek majonéz


2 ek szójaszósz


kb. 1/2 kiló (bio) újburgonya


1 kk füstölt paprika


1 kk füstölt só


2 közepes kovászos vagy csemegeuborka


1 szál újhagyma


kevés lila hagyma


só, fekete bors, fehér bors


retek vagy más tavaszi zöldség  




Tipp:




A húsvét elképzelhetetlen füstös ízek-illatok nélkül, és mivel ez általában húsokhoz társul, lássunk egy tojásos-füstös, tavasziasan színes újburgonya-salátát, természetesen hús nélkül – a füstösségét az étel mástól kapja.

ADAG: 3 főre

Főzzük keményre, majd pucoljuk meg a tojásokat. Amikor kihűltek, válasszuk külön a fehérjét és a sárgáját. 

A fehérjék felét turmixoljuk krémesre az összes sárgájával, a majonézzel és a tejföllel (vagy vegaföllel, ha kerüljük a tejtermékeket). Ízesítsük sóval, fehér borssal. A tojásfehérjék másik felét vágjuk kb. 1 cm-es darabokra. Keverjük össze a szójaszószt a füstölt paprikával, a füstölt sóval és frissen őrölt borssal, és tegyük bele a fehérjekockákat. Hagyjuk benne minimum egy (de inkább két-három) órán át. Legjobb, ha bio újburgonyát használunk, ezt – miután jól lesikáltuk – bátran megfőzhetjük héjában. Szűrjük le, és várjuk meg, míg kihűl. Felezzük vagy negyedeljük el a krumplikat, és locsoljuk meg egy-két evőkanálnyival a tojásfehérje-kockák szójás-füstös marinádjából. Keverjünk a burgonyához egy-két, kockákra vágott kovászos vagy csemegeuborkát, apróra vágott lila hagymát és újhagymát. (Ha pikánsabb ízekre vágyunk, tehetünk bele medvehagymát vagy reszelt tormát is.) Forgassuk össze a tojásos krémmel, végül halmozzuk a tetejére a leszűrt fehérjekockákat. Adhatunk mellé piros retket vagy más ropogós zöldséget.

Kapcsolódó cikkek