Receptek

Újburgonya másként

Jahni László receptje

2023. május 21.

500 g újburgonya (parázs, apró)

400 g csiperkegomba 3 ek étolaj

2 fej vöröshagyma

1 cs petrezselyem zöldje 2 ek zöldfűszerkrém (kb. 50 g)

1/2 dl fehérbor

1 l zöldségalaplé

80 g vaj

1/2 citrom leve

frissen őrölt bors


ADAG: 4 főre

Újburgonya


A megtisztított, sózott újburgonyát sütőben 150 fokon, 20 perc alatt megsütjük.


Csiperkegomba


Étolajban megpirítjuk a vöröshagymát, rátesszük az apróra összevágott csiperkegombát, megpirítjuk, apróra vágott petrezselymet is szórunk rá. A gombát sóval, borssal és zöld fűszerkrémmel (házi pesto) ízesítjük.


Házi pesto


A fenyőmagot alacsony hőmérsékleten, száraz serpenyőben megpirítjuk, majd aprítógépben megdaráljuk. A fokhagymát mozsárban összepépesítjük, hozzáadjuk a friss bazsalikomot, a petrezselymet, az olívaolajat, a szőlőmagolajat és a parmezánt. Pépesítjük, amíg egynemű keveréket kapunk.


Petrezselymes vajszósz


A vöröshagymát olajon megpároljuk, a fehérborral együtt felforraljuk, felöntjük zöldségalaplével, beforraljuk. Hozzáadjuk a megmosott, apróra vágott petrezselymet. Hideg vajkockával dúsítjuk, pár csepp citromlével ízesítjük.


Ha a vajszószunk nehezen sűrűsödne, egy kevés burgonyakeményítővel segíthetünk rajta. Ha pedig a vaj kicsapódik, akkor kevéske jéggel vissza tudjuk főzni.


Tálalás:


A vajszószba tesszük a serpenyőben visszapirított újburgonyát és az apróra vágott, elkészült fűszeres, ún. duxelles gombát (gombapépet).

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra