Dudás Szabolcs receptje
2020. március 29.TÉSZTA
(6 adag)
HOZZÁVALÓK:
- 1 kg liszt (BL 80-as és BL55-ös 1:1 arányban keverve)
- 25 g tengeri só
- 650-720 ml víz
- 4 g friss élesztő, elmorzsolva
- 1/2 kk kristálycukor
PIZZASZÓSZ
HOZZÁVALÓK:
- 400 g egészben eltett hámozott olasz paradicsom
- csipetnyi só
- csipetnyi cukor (érett, jó paradicsomnál ez nem szükséges)
Tészta elkészítése: A lisztet tálba szitáljuk, sózzuk. 1 dl vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, ezt a keveréket a liszthez adjuk. Hozzáadjuk a többi vizet (annyit, amennyit felvesz). A tésztát megdagasztjuk, keverőtálban folpackkal lefedve szobahőmérsékleten pihentetjük, míg duplájára nem kel (16-20 óra). A megkelt tésztát rétesliszttel meghintett gyúródeszkára tesszük, kézzel kilapogatjuk, 6 egyenlő részre vágjuk. A sarkait behajtva gombócokat formálunk belőle. Belisztezzük, műanyag fóliába csomagoljuk, konyharuhával letakarjuk, 1 órát pihentetjük. Közben a sütőt a legmagasabb fokozatra kapcsoljuk, 1 órán át előmelegítjük. Ez azért fontos, hogy a háztartási sütőből a lehető legmagasabb hőmérsékletet tudjuk kihozni. A pihentetett tésztagombócokból 25-30 cm átmérőjű, vékony (de nem túl vékony) korongokat formázunk lapogatással és nyújtással. Pizzaszósszal megkenjük, enyhén réteslisztes sütőlapra helyezve 8-12 perc alatt készre sütjük. Fontos, hogy a sajt és egyéb feltét csak a sütési idő felénél kerüljön rá, egyébként kiszárad/megég.