A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Káposztás tészta Fontina-habbal

Litauszki Zsolt receptje

2019. március 27.

KÁPOSZTATÖLTELÉK
HOZZÁVALÓK:

  • 1/4 fej kicsi vöröshagyma apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 50 dkg káposzta
  • 1/2 dl tokaji édes bor
  • só, bors, kömény, cukor ízlés szerint
  • 1/2 dl olívaolaj
  • 5 dkg mogyoró

TÉSZTA
HOZZÁVALÓK:

  • 100 g finomliszt
  • 100 g semolina (durum) liszt
  • 100 g tojássárgája (5 db)
  • 2 cl olívaolaj

FONTINA-HAB
HOZZÁVALÓK:

  • 100 g Fontina sajt
  • 180 g tej
  • 150 g tejszín
  • 5 g xantan (fermentált kukoricakeményítő)


ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Előző nap a tésztát keverjük össze. Ha lehetőségünk van rá, akkor vákuumozzuk le és rakjuk a hűtőbe egy éjszakára. A habot is előző nap készítsük el. A xantán kivételével főzzük fel az alapanyagokat, és utána a xantánnal együtt mixeljük fel és finom szitán passzírozzuk át a krémet, majd töltsük szifonba és csavarjunk rá két patront. Száraz serpenyőben az egész borsot és köményt pattogtassuk ki és morzsoljuk meg.A káposztát vágjuk apróra, és pirítsuk meg az olajon a hagymákkal kezdve. A bort külön redukáljuk el mézsűrűségűre, majd adjuk a káposztához. Ahogy a káposzta szép aranysárgára pirult, adjuk hozzá a fűszereket és hűtsük ki. Nyújtsuk ki vékonyra a tésztát, és készítsünk derelyéket a káposztatöltelékkel. Sós vízben főzzük ki.

TÁLALÁS:
A tányér közepére helyezzük a habot, egy derelyét ráfektetünk, és a pörkölt földimogyoróval megszórjuk.


káposzta , sajt , tokaji édes bor , vöröshagyma , fokhagyma , mogyoró , olívaolaj , semolina (durum) liszt , finomliszt , tojás , Fontina sajt , tej , tejszín , xantan