Bittera Dóra – Molnár B. Tamás receptje
2021. május 3.A ZELLER
HOZZÁVALÓK:
- 1 db közepes zellergumó, meghámozva, vékony csíkra gyalulva
- 100 g szárzeller „szíve” (belső szárak), hámozva és vékony szeletre vágva
- 30 g friss zellerlevél
- 20 g petrezselyemlevél
ÖNTET
HOZZÁVALÓK:
- 3 ek olívaolaj
- 1,5 ek tokaji borecet
- 1/2 ek tengeri só
- 1/4 ek frissen őrölt bors
- 50 g arany mazsola
A ZELLER ELKÉSZÍTÉSE:
Keverőtálban összekeverjük a zellergumót, a szárzellert, a leveleket. Hozzáadjuk az öntetet, ezzel még egyszer alaposan összerázzuk.
ÖNTET ELKÉSZÍTÉSE:
Keverőtálban összekeverjük az olajat, ecetet, sót, borsot. Hozzáadjuk a mazsolát, és 20 percig állni hagyjuk.
TÁLALÁS:
A salátát tálalás előtt 10-15 percig szobahőmérsékleten állni hagyjuk,
hogy összeérjenek az ízek.
MEGJEGYZÉS:
Adhatunk hozzá hónapos retket, sörretket, jégcsapretket, újhagymát, kínai fokhagymaszárat. Feltétként adhatunk rá kockára vágott pirított kenyérkockát, pirított fenyőmagot, füstölt halat, kecskesajtot, frissen sült kecskemájat, zöldségcsipszet.
zellergumó , szárzeller , zellerlevél , petrezselyemlevél , olívaolaj , tokaji borecet , arany mazsola