Kovács Tibor, „Pepe” pékmester receptje
2021. január 27.32x34 cm-es tepsihez
Tészta
Hozzávalók:
- 10 g cukor
- 20 g élesztő
- 350 g búzaliszt
- 1 csipet sütőpor
- 35 g félzsíros túró
- 12 g só
- 10 g sertészsír
- 200 g tej
- olívaolaj
- fokhagyma apróra vágva
Feltét
Hozzávalók:
- 4 db 100 g-os mozzarellagolyó
- 250 g bébispenót
- tengeri só
- 6-7 nagyobb gerezd fokhagyma
- őrölt szerecsendió
- olívaolaj
- 200 g kecskesajt
- 100 g szeletelt fekete-erdei sonka
- 35 g fenyőmag
És mivel jó ideje mellőzni kényszerülünk a fesztiválokat, rendezvényeket is, megidézhetjük ezek hangulatát egy jó kis kenyérlángossal, amit egyeshelyeken langallóként is ismernek.
Kovács Tibor „Pepe”, a Zalaco pékmestere segítségével egy spenótos-kecskesajtos-sonkás változatot mutatunk be, de a feltéteket bátran variálhatjuk.
Elkészítése:
Kevés langyos, cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet a sütőporral, a túróval és a sóval összekeverjük, majd belemorzsoljuk a sertészsírt, majd a maradék tejjel összeállítjuk és jól kidagasztjuk a tésztát.
Az érett tésztát kb. 32x34 cm-esre nyújtjuk,
olívaolajjal kikent tepsibe rakjuk, és 25-30 percig kelesztjük.
Ha megkelt, a felületét villával sűrűn megböködjük, hogy ne hólyagosodjon fel.
Elősütés:
A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük, közben kis tálkában vizet teszünk a sütőbe és gőzt fejlesztünk.
Ha kész, még forrón fokhagymával ízesített olívaolajjal megkenjük, és várunk néhány percet, amíg a tészta beszívja az olajat.
A spenótszálak végét lecsipkedjük, megmossuk, és 1-1,5 cm-es csíkokra vágjuk. A mozzarellagolyókat kb. 0,5 cm-es szeletekre, a fokhagymát vékony szeletekre, a szeletelt fekete-erdei sonkát pedig 4-5 cm-es darabokra vágjuk.
A kenyérlángos összeállítása:
A fokhagymával ízesített, olajjal megkent, elősütött tészta teljes felületét beborítjuk a felszelt mozzarellával.
A felcsíkozott spenótot szűrőkanálba tesszük, és sós, forró vízzel leöntjük: kb. 10 percig még állni hagyjuk, majd lecsepegtetjük, és beborítjuk a mozzarellás felületet.
Meghintjük tengeri sóval, tetszés szerint megszórjuk szeletelt fokhagymával, és őrölt szerecsendióval ízesítjük. Olívaolajjal meglocsoljuk vagy spricceljük. Rámorzsoljuk a kecskesajtot, és a felületén egyenletesen eloszlatjuk a fekete-erdei sonkadarabkákat.
Meghintjük fenyőmaggal, és előmelegített sütőben 190-200 °C-on, 10-12 perc alatt készre sütjük.
A 70 ÉVES ZALACO SÜTŐIPARI ZRT.
liszt , élesztő , sütőpor , túró , sertészsír , tej , olívaolaj , fokhagyma , mozzarellagolyó , bébispenót , kecskesajt , szerecsendió , fenyőmag , fekete-erdei sonka