Frideczky András receptje
2020. december 7.PITETÉSZTA
HOZZÁVALÓK:
- 100 g kristálycukor
- 100 g vaj
- 1 db tojássárgája
- 2 g sütőpor
- 20 g tejföl
- 100 g liszt
- só
SÜTŐTÖKKRÉM
HOZZÁVALÓK:
- 1500 g nyersen (700 g sütés után) kanadai sütőtök
- 20 g gyömbér
- 1/2 db narancshéj
- 1 g őrölt fahéj
- 350 g tejszín (30%-os)
- 4 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 150 g kristálycukor
BIRSALMAFAGYLALT
HOZZÁVALÓK:
- 100 g kristálycukor
- 30 g almalé (100%-os)
- 300 g birsalma
- 70 g almalé (100%-os)
- 2 g fagylaltállomány-javító
- 1 g őrölt fahéj
- 200 g tejszín (30%-os)
ANGOLKRÉM
HOZZÁVALÓK:
- 100 g tej
- 150 g tejszín (30%-os)
- 1 rúd vanília
- 60 g tojássárgája
- 60 g kristálycukor
A pitetésztát 180 °C-on 10 percig lesúlyozva elősütjük, majd a sütőtökkrém hozzávalóit összeturmixolva a tésztára öntjük, és 140 °C-on töltelékkel együtt 35-40 perc alatt készre sütjük úgy, hogy a sütőben alulra egy tepsibe vizet helyezünk.
A lesúlyozáshoz babot vagy egyéb száraz hüvelyest használhatunk a tésztára simított alufóliára öntve. (A bab később ugyanígy sütéshez felhasználható.)
Az angolkrémhez a tejet és a tejszínt a héjából kikapart vaníliával összeforraljuk, majd intenzív keverés mellett hőkiegyenlítéssel öntjük hozzá a tojássárgájával elkevert cukrot.
Ezt végezhetjük vízgőz felett kis üstben vagy fémtálban, így biztosan elkerüljük, hogy a tojás kicsapódjon.
TURBÓZZUK FEL!
Még jobb, ha készítünk hozzá egy kis fagylaltot, jelen esetben birsalmából.
A fagylalthoz a 100 g kristálycukrot a 30 g almalével 122 °C-os világosbarna sziruppá főzzük, majd hozzátesszük a kimagozott, de héjas, vékony szeletekre vágott birsalmát, és hozzáadjuk a további almalevet, a fahéjat és az állományjavítót, megfőzzük, majd lehűtjük.
Fagylaltgépbe tesszük, a felvert tejszínnel fagylalt állagúvá keverjük, és tálaljuk.
kanadai sütőtök , vaj , tojás , sütőpor , liszt , tejföl , tejszín , narancshéj , őrölt fahéj , gyömbér , almalé , birsalma , vaníliarúd