Receptek

Sütőtökpite birsalmafagylalttal és angolkrémmel

Frideczky András receptje

2020. december 7.

PITETÉSZTA
HOZZÁVALÓK:

  • 100 g kristálycukor
  • 100 g vaj
  • 1 db tojássárgája
  • 2 g sütőpor
  • 20 g tejföl
  • 100 g liszt

SÜTŐTÖKKRÉM
HOZZÁVALÓK:

  • 1500 g nyersen (700 g sütés után) kanadai sütőtök
  • 20 g gyömbér
  • 1/2 db narancshéj
  • 1 g őrölt fahéj
  • 350 g tejszín (30%-os)
  • 4 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 150 g kristálycukor

BIRSALMAFAGYLALT
HOZZÁVALÓK:

  • 100 g kristálycukor
  • 30 g almalé (100%-os)
  • 300 g birsalma
  • 70 g almalé (100%-os)
  • 2 g fagylaltállomány-javító
  • 1 g őrölt fahéj
  • 200 g tejszín (30%-os)

ANGOLKRÉM
HOZZÁVALÓK:

  • 100 g tej
  • 150 g tejszín (30%-os)
  • 1 rúd vanília
  • 60 g tojássárgája
  • 60 g kristálycukor
ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A pitetésztát 180 °C-on 10 percig lesúlyozva elősütjük, majd a sütőtökkrém hozzávalóit összeturmixolva a tésztára öntjük, és 140 °C-on töltelékkel együtt 35-40 perc alatt készre sütjük úgy, hogy a sütőben alulra egy tepsibe vizet helyezünk.
A lesúlyozáshoz babot vagy egyéb száraz hüvelyest használhatunk a tésztára simított alufóliára öntve. (A bab később ugyanígy sütéshez felhasználható.)

Az angolkrémhez a tejet és a tejszínt a héjából kikapart vaníliával összeforraljuk, majd intenzív keverés mellett hőkiegyenlítéssel öntjük hozzá a tojássárgájával elkevert cukrot.

Vigyázzunk, hogy ne forraljuk fel (82-84 °C közé melegítjük), majd gyorsan lehűtjük.


Ezt végezhetjük vízgőz felett kis üstben vagy fémtálban, így biztosan elkerüljük, hogy a tojás kicsapódjon.

TURBÓZZUK FEL!
Még jobb, ha készítünk hozzá egy kis fagylaltot, jelen esetben birsalmából.
A fagylalthoz a 100 g kristálycukrot a 30 g almalével 122 °C-os világosbarna sziruppá főzzük, majd hozzátesszük a kimagozott, de héjas, vékony szeletekre vágott birsalmát, és hozzáadjuk a további almalevet, a fahéjat és az állományjavítót, megfőzzük, majd lehűtjük.
Fagylaltgépbe tesszük, a felvert tejszínnel fagylalt állagúvá keverjük, és tálaljuk.


kanadai sütőtök , vaj , tojás , sütőpor , liszt , tejföl , tejszín , narancshéj , őrölt fahéj , gyömbér , almalé , birsalma , vaníliarúd

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra