Litauszki Zsolt receptje
2020. július 29.A BELSŐSÉGEK
HOZZÁVALÓK:
- 2 kg borjúnyelv
- 1 db borjúszív
A FŐZŐLÉ
HOZZÁVALÓK:
- 4 l hideg víz
- 10 dkg karotta
- 10 dkg zellergumó
- 10 dkg fehérrépa
- 1 fej hagyma félbevágva (mindkét felébe babérlevél tűzve 1-1 szegfűszeggel)
- 2 szál póréhagyma
- 4 db babérlevél
- 20 szem fekete bors megzúzva
- 4 szem borókabogyó
- 4 szál kakukkfű
- 10 szál petrezselyemszár
- 5 gerezd fokhagyma héjastul, megzúzva
- 12 dkg barna rántás (8 dkg vajból és 6 dkg lisztből)
ÍZESÍTŐK
HOZZÁVALÓK:
- 45 db tejben kiáztatott szardella, kis kockára vágva
- 5 dkg kiáztatott kapribogyó, kis kockára vágva
- 10 db csemegeuborka kis kockára vágva
- 1 dl uborkalé
- 2 kk dijoni mustár
- 2 db kezeletlen citrom lereszelt héja
- 1 dl tejszín
- 1/2 dl tejföl
- néhány csepp borecet, só, bors
A nyelvet és szívet hideg vízben hagyjuk állni két órán át.
A nyelvet és szívet lábosban felöntjük a hideg vízzel, felforraljuk, lehabozzuk. Hozzáadjuk a zöldségeket és a fűszereket. A nyelvet puhára főzzük, kivesszük, lemossuk, a bőrét lehúzzuk.
RÁNTÁS ELKÉSZÍTÉSE:
Serpenyőben felmelegítjük a vajat, belehintjük a lisztet, és nagyon kis lángon, folyamatos gyakori kavargatás mellett pirítjuk, míg sötétebb barnás színt nem kap.
ÍZESÍTŐK ELKÉSZÍTÉSE:
A rántást felhígítjuk a leszűrt főzőlével, hozzáadjuk az uborkalevet. Húsz percig csendes forrással főzzük.
borjúnyelv , borjúszív , karotta , zellergumó , fehérrépa , hagyma , póréhagyma , babérlevél , borókabogyó , kakukkfű , petrezselyemszár , szardella , kapribogyó , csemegeuborka , uborkalé , tejszín , tejföl , citrom héja , dijoni mustár