Fekete Antonio receptje
2020. július 30.A HAL
HOZZÁVALÓK:
- 4 db tengerisüllő-filé
- 50 ml olívaolaj
- 50 g vaj
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
CSICSÓKAVELUTÉ
HOZZÁVALÓK:
- 50 dkg csicsóka, letisztítva és kockára vágva
- 1 fej salotta, finomra vágva
- 1 gerezd fokhagyma
- 15 dkg vaj, kis kockára vágva, hidegen 4 dl zsíros tej
- 1,5 dl zöldségalaplé
- só, bors
FRISS ZÖLDSÉGEK
HOZZÁVALÓK:
- 16 db zsenge bébirépa
- 50 g laskagomba
- 50 g zsenge borsó
- 50 g cukkini
- 1 szál friss kakukkfű
- 50 g vaj
- só, frissen őrölt bors
Az étel kiváló balatoni süllőből is, de azt valamilyen okból nehezebb rendszeresen beszerezni, mint a tengeri süllőt.
A HAL ELKÉSZÍTÉSE:
Előmelegített teflonserpenyőbe kevés olívaolajat öntünk, hozzáadjuk a fokhagymát. Mikor meleg, a sózott-borsozott halfilét bőrös felével lefelé kezdjük sütni, közepesen erős lángon.
Amikor már a felénk néző húsos rész is fehéredni kezd, lehúzzuk a tűzről a serpenyőt, kevés vajat dobunk bele, és a halat megfordítjuk, hogy a húsos oldalát megfürdessük a vajban.
CSICSÓKAVELUTÉ ELKÉSZÍTÉSE:
A salottát kevés vajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a fokhagymagerezdet, a kockázott csicsókát, a zöldségalaplevet, sózzuk, borsozzuk, a csicsókát kis lángon puhára főzzük.
Ekkor hozzáadjuk a felmelegített tejet, ha szükséges, még ízesítjük. Botmixerrel pürésítjük, majd sűrű szitán átpasszírozzuk.
Ismét felmelegítjük, és hozzákeverjük a maradék hideg vajat. Az ételt más adalékanyaggal már nem szükséges sűríteni.
FRISS ZÖLDSÉGEK ELKÉSZÍTÉSE:
A tisztított, előkészített zöldségeket blansírozzuk (rövid időre lobogva forró vízbe tesszük, majd jeges vízbe mártva lehűtjük).
tengerisüllő , olívaolaj , vaj , csicsóka , salotta hagyma , zöldségalaplé , bébirépa , borsó , cukkini , kakukkfű , laskagomba