Kalla Kálmán receptje
2018. március 26.- 1 db nyúl (kb. 1800 g)
- 8-10 szelet bacon
TÖLTELÉK
HOZZÁVALÓK:
- 150 g füstölt szalonna kockára vágva
- 150 g kockára vágott nyúlhús a lefaragott részből
- a nyúl mája kockára vágva
- 20 g szárított trombitagomba beáztatva, durvára vágva
- 60 g szárított paradicsom kis darabokra vágva
- 1 szál póréhagyma fehér fele (10 mm-es darabokra vágva)
- 1 ek vágott petrezselyem
- 1 ek vágott zsálya
- 1 ek vágott kakukkfű
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- só, bors
- 1 ek reszelt parmezán
- 2 ek zsemlemorzsa
- 2 ek puha vaj
- 2 db tojás
- 2 db főtt tojás kockára vágva
NYÚLPECSENYELÉ
HOZZÁVALÓK:
- a nyúl csontja barnára pirítva
- a póréhagyma zöld fele karikára vágva
- 2 gerezd fokhagyma
- 150 g vegyes zöldség felaprítva
- 1 kis fej paradicsom
- zsályalevél
- kakukkfű
- só
- 1 ek zsír
A MÁRTÁS
HOZZÁVALÓK:
- 1 csésze a nyúlpecsenye levéből
- 1 csésze tejszín
- 1 dl fehérbor
- 1 kk mustár
- 50 g vaj
- 150 g barna sampinyon gomba szeletekre vágva
- 1 csokor vágott petrezselyem
- só, bors
- 200 g frissen főtt széles metélt
A nyulat hátára fektetjük, és a hasán keresztül kicsontozzuk. A hátára vigyázzunk, ne vágjuk át, maradjon egyben. Téglalap alakúra kiteríthető húst kapunk. Ezt a csontozott nyúlhúst megformázzuk. A kiálló szeleteket egyenesre vágjuk, pl. a nyakánál is, a vastag részekből levágunk, és a vékonyabb húsrészre teszünk belőle. Sózzuk, borsozzuk.
A füstölt szalonnát kipirítjuk, majd kivesszük a szalonna töpörtyűjét. A zsírján megpirítjuk a töltelékbe szánt nyúlhúskockákat, majd a felaprított póréhagymát és nyúlmájat.
Egy tálba tesszük, és a többi hozzávalóval, valamint a visszatett sült szalonna-kockákkal összedolgozzuk a tölteléket.
A tölteni való húst hosszában félbehajtjuk, és a két végét tűvel, cérnával összevarrjuk. A felső nyíláson beletesszük a tölteléket, és bevarrjuk a nyílást. Egyenletesen elnyomkodjuk a tölteléket, és egyforma vastag hengerré formázzuk.
A bacont egymás mellé, kissé fedésbe fektetjük, és beletekerjük a töltött nyulat. Spárgával átkötjük, és serpenyőben átpirítjuk, majd 80 °C-os sütőben 60 °C-os maghőmérsékletig sütjük. Utána 20 percet pihentetjük, a spárgát és a cérnát eltávolítjuk, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
PECSENYELÉ ELKÉSZÍTÉSE:
A nyúlcsontokat a sütőben barnára pirítjuk. Kivesszük a sütőből, öntünk rá 2 csésze vizet, és állni hagyjuk, hogy ázzon föl a tepsi alja. Ez ad a szaftnak szép színt és pörzsös ízt. Egy kanál zsíron lepirítjuk a zöldségeket, a paradicsomot, sózzuk, fűszerezzük, ráöntjük a tepsiben lévő csontot a lével együtt. A tepsi alját felkaparjuk, és ezt is ráöntjük. Lassan főzzük egy órán át, majd átszűrjük finom szűrőn, kevés keményítővel kissé besűrítjük, és utánaízesítjük.
A MÁRTÁS ELKÉSZÍTÉSE:
A vajon lepirítjuk a gombát, sóval, borssal, petrezselyemmel fűszerezzük, ráöntjük a nyúlpecsenye levét, a tejszínt, a fehérbort, hozzákeverjük a mustárt. Ezt a mártást összekeverjük a forró széles metélttel.
nyúl , kakukkfű , bacon , szalonna , trombitagomba , szárított paradicsom , póréhagyma , petrezselyem , zsálya , parmezán , zsemlemorzsa , vaj , tojás , vegyes zöldség , nyúl csontja , zsályalevél , tejszín , fehérbor , mustár , barna sampinyon , széles metélt