A céklát megmossuk, majd héjastól sós-cukros vízben puhára főzzük, a burgonyát szintén megmossuk, héjastól 150 °C-os sütőben 50 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni. Amint kihűlt a burgonya és a cékla, lehúzzuk a héját, és felkockázzuk őket a sós uborkával és a kígyóuborka felével együtt.
A zöldborsót forrásban lévő sós citromos vízbe tesszük 1 percre, majd jeges vízben lehűtjük, és hozzáadjuk a többi zöldséghez. A megtisztított lila hagymát félkarikára vágjuk, sózzuk, cukrozzuk, és citromlevet csepegtetünk rá. Pár percet állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a levét, és hozzáadjuk a salátához.
Alaposan összekeverjük a zöldségeket, sóval, balzsamecettel, zúzott fokhagymával és finomra vágott kaporral ízesítjük, majd a heringfilé felét vékony csíkokra vágva beletesszük. A kígyóuborka másik felét hosszában nagyon vékony szeletekre vágjuk, a szeleteket egymásra helyezzük úgy, hogy félig fedjék egymást, ráhalmozzuk a salátát, és hengert formázunk belőle. A megmaradt heringet a salátatekercsre tesszük, és heringkaviárral tálaljuk.