Receptek

Képviselőfánk

Nábelek Zsófia receptje

2021. március 11.

Hozzávalók a vaníliás krémhez:

  • 6 db tojássárgája
  • 100 g cukor
  • 40 g liszt
  • 250 g tej
  • 250 g tejszín
  • 1 rúd vanília kikapart magja
  • 10 g vaj

Hozzávalók 12 darab fánkhoz:

  • 100 g vaj
  • 100 g víz
  • 1 csipet só
  • 1 tk cukor
  • 100 g liszt
  • kb. 3 db tojás

Hozzávalók a befejezéshez:

  • 300 g tejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 100 g cukor
  • 30 g szeletelt mandula
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

ELKÉSZÍTÉSE:
1. Először készítsük el a vaníliakrém alapját, hogy teljesen kihűlhessen. A tojást keverjük csomómentesre a cukorral, a liszttel és egy kevés tejjel. A maradék tejet a tejszínnel és a vaníliával hevítsük fel, majd hőkiegyenlítéssel dolgozzuk össze a tojásos keverékkel, és folyamatos kavargatás mellett főzzük tovább besűrűsödésig. Keverjük el benne a vajat, a tűzről levéve fóliázzuk le, és hagyjuk teljesen kihűlni.

2.
A tésztához a vajat a vízzel, a sóval és a cukorral forraljuk fel, adjuk hozzá a lisztet, és addig kevergessük, amíg tökéletesen elválik az edény oldalától. Ekkor öntsük át egy tálba és habverővel kezdjük el verni, amíg kissé kihűl, majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat, amíg sűrű mascarpone állagot nem kapunk.

A tojások méretétől függően lehet szükségünk több vagy kevesebb tojásra.


Ha elértük a tökéletes állagot, töltsük habzsákba, és csillagcsővel nyomjunk 10 cm távolságban egyenlő halmokat. 180 °C-os, légkeveréses sütőben süssük 20-25 percig.

Fontos, hogy ne nyissuk rá túl korán a sütőajtót, mert összeesik.


3.
Karamellizáljuk a 100 g cukrot, a kihűlt képviselőfánkok tetejét mártsuk meg benne, majd szórjuk meg mandulával. Amikor megdermedt a cukor, vágjuk le a fánkok tetejét, és töltsük meg a habzsákból a kihűlt és átkevert vaníliakrémmel, majd nyomjuk a krémre a vaníliás cukorral felvert kemény tejszínhabot, végül helyezzük rá a tetőket.


Tipp!
Ne számítsunk édes tésztára, a cukrot azért használjuk, hogy szép aranybarna fánkokat kapjunk. Ha nem akarunk a cukor olvasztással bajlódni, akkor a képviselőfánkokat egyszerűen csak szórjuk meg porcukorral.


tojás , tejszín , tej , vanília , szeletelt mandula , vaníliás cukor

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

További receptek

Kapcsolódó cikkek