Nábelek Zsófia receptje
2021. március 11.Hozzávalók a vaníliás krémhez:
- 6 db tojássárgája
- 100 g cukor
- 40 g liszt
- 250 g tej
- 250 g tejszín
- 1 rúd vanília kikapart magja
- 10 g vaj
Hozzávalók 12 darab fánkhoz:
- 100 g vaj
- 100 g víz
- 1 csipet só
- 1 tk cukor
- 100 g liszt
- kb. 3 db tojás
Hozzávalók a befejezéshez:
- 300 g tejszín
- 1 csomag vaníliás cukor
- 100 g cukor
- 30 g szeletelt mandula
ELKÉSZÍTÉSE:
1. Először készítsük el a vaníliakrém alapját, hogy teljesen kihűlhessen. A tojást keverjük csomómentesre a cukorral, a liszttel és egy kevés tejjel. A maradék tejet a tejszínnel és a vaníliával hevítsük fel, majd hőkiegyenlítéssel dolgozzuk össze a tojásos keverékkel, és folyamatos kavargatás mellett főzzük tovább besűrűsödésig. Keverjük el benne a vajat, a tűzről levéve fóliázzuk le, és hagyjuk teljesen kihűlni.
2. A tésztához a vajat a vízzel, a sóval és a cukorral forraljuk fel, adjuk hozzá a lisztet, és addig kevergessük, amíg tökéletesen elválik az edény oldalától. Ekkor öntsük át egy tálba és habverővel kezdjük el verni, amíg kissé kihűl, majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat, amíg sűrű mascarpone állagot nem kapunk.
Ha elértük a tökéletes állagot, töltsük habzsákba, és csillagcsővel nyomjunk 10 cm távolságban egyenlő halmokat. 180 °C-os, légkeveréses sütőben süssük 20-25 percig.
3. Karamellizáljuk a 100 g cukrot, a kihűlt képviselőfánkok tetejét mártsuk meg benne, majd szórjuk meg mandulával. Amikor megdermedt a cukor, vágjuk le a fánkok tetejét, és töltsük meg a habzsákból a kihűlt és átkevert vaníliakrémmel, majd nyomjuk a krémre a vaníliás cukorral felvert kemény tejszínhabot, végül helyezzük rá a tetőket.
Ne számítsunk édes tésztára, a cukrot azért használjuk, hogy szép aranybarna fánkokat kapjunk. Ha nem akarunk a cukor olvasztással bajlódni, akkor a képviselőfánkokat egyszerűen csak szórjuk meg porcukorral.
tojás , tejszín , tej , vanília , szeletelt mandula , vaníliás cukor