Barna Ádám receptje
2020. december 2.- 1 kg hámozott, 2×2 cm-es zellerkocka
- 1 fej sonkahagyma
- 1/2 dl száraz fehérbor
- 2 dkg jeges vaj
- 5 dkg tisztított vaj
- 1,5 l reszelt zellerből készült zelleralaplé (esetleg húsleves)
- 2 dl tejszín
- só, frissen őrölt szerecsendió
A kockára vágott zellert felpuhulásig izzasztjuk a vajon, hozzáadjuk a dinsztelt hagymát és a fehérbort. Elfőzzük a bort, majd felöntjük az alaplével és ízesítjük. Ha a zeller puhára főtt, turmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt, kiforraljuk, és tálalás előtt belekeverjük a hideg vajat.
TÁLALÁS:
Kockára vágott birsalmasajttal, durvára vágott piemonti mogyoróval és mogyoróolajjal tálaljuk.
A leves kanalazásakor hol egy darab félig olvadt birsalmasajt, hol egy darab ropogós mogyoró akad a kanálra, így válik ez a leves izgalmassá.
zeller , sonkahagyma , száraz fehérbor , vaj , tejszín , őrölt szerecsendió