Receptek

Reform panna cotta pirított mandulával és szőlővel

Fotó: Péter Ildikó - Takács Hajnalka dietetikus receptje

2021. július 13.

(Laktovegetáriánus recept)

  • 200 ml 10%-os tejszín
  • 100 ml 1,5%-os tej
  • 300 ml görög joghurt
  • 20 dkg szőlő
  • 40 g szeletelt mandula
  • 2 zacskó porzselatin vagy zselatinlap
  • kardamom
  • 1 rúd vanília
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Legkönnyebb
Vegetáriánus és vegetáriánus életforma között is van különbség. A legszigorúbb válfaj a vegán étrend, mely csak növényi eredetű táplálékot engedélyez. Az ovovegetáriánusok tojással, a laktovegetáriánusok tejjel és tejtermékkel egészítik ki étrendjüket.
Az ovolaktovegetáriánusok tejet és tojást is fogyasztanak, a szemivegetáriánus pedig halat és baromfit is. Minél több tiltást tartalmaz az étrend, annál körültekintőbbnek kell lennünk, hogy szervezetünk semmilyen fontos tápanyagban, vitaminban vagy ásványi anyagban ne szenvedjen hiányt.


Elkészítése:

A tejszínt forrásig melegítjük egy kis edényben, a kardamommal és a kikapart vaníliával ízesítjük.

Miután levettük a tűzről, hozzákeverjük a hideg tejet és a joghurtot. Kézi mixerrel belekeverjük a zselatint.

Pohárba öntjük, és hűtőben hagyjuk megdermedni (kb 20-30 perc).


Félbevágott szőlőszemekkel díszítjük.

A szeletelt mandulát szárazon megpirítjuk, és megszórjuk vele a desszert tetejét.


Nem ajánlott
A várandósság alatti B12-vitamin-hiány visszafordíthatatlan idegrendszeri károsodást okozhat a magzatnál. A kilenc hónap során nagyobb az igény energiából, fehérjéből, vasból, kalciumból, cinkből és B12-vitaminból, ami nem elégíthető ki az állati termékektől mentes táplálkozással. Szoptatáskor elegendő anyatej termelődik, de az összetétele hiányos, így nem táplálja megfelelőképpen a csecsemőt. Ha a kisgyermek vegán étkezést követve nő fel, magassága és testsúlya elmarad a kívánatostól. Nem ritka náluk az elégtelen kalcium- és D-vitamin-bevitel miatti megbetegedés (angolkór) és a vashiányos vérszegénység. A sportolók energia-, vitamin-, ásványi anyag- és esszenciálisaminosav-igénye vegyes táplálkozás esetén is meghaladja a nem sportolókét.
A vegetáriánus életforma komoly kihívást jelent, szakértői segítséget igényel.tejszín , tej , szőlő , görög joghurt , szeletelt mandula , zselatinlap , kardamom , vaníliarúd