Fotó: Péter Ildikó - Takács Hajnalka dietetikus receptje
2021. július 13.(Laktovegetáriánus recept)
- 200 ml 10%-os tejszín
- 100 ml 1,5%-os tej
- 300 ml görög joghurt
- 20 dkg szőlő
- 40 g szeletelt mandula
- 2 zacskó porzselatin vagy zselatinlap
- kardamom
- 1 rúd vanília
Az ovolaktovegetáriánusok tejet és tojást is fogyasztanak, a szemivegetáriánus pedig halat és baromfit is. Minél több tiltást tartalmaz az étrend, annál körültekintőbbnek kell lennünk, hogy szervezetünk semmilyen fontos tápanyagban, vitaminban vagy ásványi anyagban ne szenvedjen hiányt.
Elkészítése:
A tejszínt forrásig melegítjük egy kis edényben, a kardamommal és a kikapart vaníliával ízesítjük.
Miután levettük a tűzről, hozzákeverjük a hideg tejet és a joghurtot. Kézi mixerrel belekeverjük a zselatint.
Félbevágott szőlőszemekkel díszítjük.
A szeletelt mandulát szárazon megpirítjuk, és megszórjuk vele a desszert tetejét.
A várandósság alatti B12-vitamin-hiány visszafordíthatatlan idegrendszeri károsodást okozhat a magzatnál. A kilenc hónap során nagyobb az igény energiából, fehérjéből, vasból, kalciumból, cinkből és B12-vitaminból, ami nem elégíthető ki az állati termékektől mentes táplálkozással. Szoptatáskor elegendő anyatej termelődik, de az összetétele hiányos, így nem táplálja megfelelőképpen a csecsemőt. Ha a kisgyermek vegán étkezést követve nő fel, magassága és testsúlya elmarad a kívánatostól. Nem ritka náluk az elégtelen kalcium- és D-vitamin-bevitel miatti megbetegedés (angolkór) és a vashiányos vérszegénység. A sportolók energia-, vitamin-, ásványi anyag- és esszenciálisaminosav-igénye vegyes táplálkozás esetén is meghaladja a nem sportolókét.
A vegetáriánus életforma komoly kihívást jelent, szakértői segítséget igényel.
tejszín , tej , szőlő , görög joghurt , szeletelt mandula , zselatinlap , kardamom , vaníliarúd