Kiss Gergely receptje
2020. július 24.A TÚRÓ
HOZZÁVALÓK:
- 20 dkg túró
- 5 dkg vaj
- 1 tk citromlé
- 1 csomag petrezselyemzöld
- 1 csomag koriander
- 3 szelet kalács
- só, bors
A TÖKLEVES
HOZZÁVALÓK:
- 60 dkg sütőtök
- 4 dkg salotta
- 2 ek olívaolaj
- 4 dkg vaj
- 1/2 dl fehérbor
- 1 db citrom
- 1 db narancs
- 1–2 tk cukor
- só, fehér bors
A TÚRÓ ELKÉSZÍTÉSE:
A kalács héját levágjuk és ropogósra szárítjuk. A koriander és a petrezselyem leveleit letépkedjük és turmixgépbe helyezzük a kalács belével, majd a legmagasabb fordulaton felaprítjuk.
A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük, és hozzáadjuk a szitán áttört túróhoz, majd sóval, borssal és a citrom levével ízesítjük. Fóliába tekerve hengerré formázzuk, és a hűtőbe tesszük.
A TÖKLEVES ELKÉSZÍTÉSE:
A tököt megmossuk, daraboljuk és tepsibe helyezzük. Ha nem elég édes a tök, akkor cukorral hintsük meg.
A finomra vágott hagymát helyezzük lábasba az olajjal és a vajjal. Nem túl erős lángon enyhén pároljuk meg.
A megsült tököt fordítsuk ki a héjából, és tegyük a megpárolt hagymára. Keverjük el és öntsük rá a bort. Pároljuk még 2-3 percig, amíg az alkohol elillan, és öntsük fel 6-7 dl vízzel.
Sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá a narancs levét és reszelt héját.
TÁLALÁS:
A tányérba helyezzük a túróroládot, és köré öntjük a levest.
túró , vaj , citromlé , petrezselyemzöld , koriander , kalács , sütőtök , salotta , száraz fehérbor , olívaolaj , citrom , narancs