Nábelek Zsófia receptje
2022. február 21.- 250 g finomliszt
- 250 g zsíros túró
- 300 g hideg vaj
- 2 db tojássárgája
- 10 g élesztő
- 10 g só
- 1 db tojás a kenéshez
- 150 g friss spenót (vagy 100 g fagyasztott)
Ha friss spenóttal dolgozunk, akkor a leveleket öblítsük le hideg vízben, szárítsuk meg konyhai papírtörlővel, majd 1 tk olajon futtassuk meg forró serpenyőben 30-40 másodpercig, amíg összeesik. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A pogácsa tésztájához morzsoljuk össze a hideg vajat a finomliszttel és a sóval. Adjuk hozzá a túrót, az élesztőt és a tojássárgáját, gyúrjunk belőle egynemű masszát.
Alaposan lisztezett felületen nyújtsuk vékony téglalappá, oszlassuk el rajta egyenletesen a spenótot, majd hajtsuk össze úgy, mintha egy hivatalos levelet hajtanánk. Fordítsuk el a tésztát 90 fokkal, nyújtsuk ki és ismételjük meg a hajtást. Nyújtsuk ujjnyi vastagságúra, és szaggassuk ki pogácsaszaggatóval.
Kenjük meg felvert tojással, és hagyjuk 20 percet pihenni.