Zelenyánszkiné Judit receptje
2021. szeptember 27.- 50 dkg liszt
- 30 dkg darált tepertő
- 3 dl kefir
- 3 dkg élesztő
- 1 db tojás
- 1 kk cukor
- 1 kk só
- 40 dkg sűrű szilvalekvár
- 1 db fehérje +1 db tojás a kenéshez
A kefirben elkeverjük a cukrot, majd ebben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet a sóval összekeverjük és elmorzsoljuk a tepertővel. Hozzáadjuk a tojást és a felfuttatott élesztőt, összegyúrjuk. Közepes keménységű tésztát kell kapni.
A tésztát 1/2 cm vastagra kinyújtjuk, 6-8 cm-es négyzetekre vágjuk. Mindegyik négyzet közepébe 1-1 kanál lekvárt teszünk, az egyik sarkát a közepéig felhajtjuk.
A felhajtott tészta sarkát megkenjük a tojásfehérjével, majd a szemben lévő sarkot is ráhajtjuk. A tetejét megkenjük felvert tojással, majd a tepsiben 20-30 percet kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, a papucsokat 20 perc alatt szép pirosra sütjük.