Receptek

Tepertős-szilvalekváros papucs

Zelenyánszkiné Judit receptje

2021. szeptember 27.
  • 50 dkg liszt
  • 30 dkg darált tepertő
  • 3 dl kefir
  • 3 dkg élesztő
  • 1 db tojás
  • 1 kk cukor
  • 1 kk só
  • 40 dkg sűrű szilvalekvár
  • 1 db fehérje +1 db tojás a kenéshez
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

A kefirben elkeverjük a cukrot, majd ebben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet a sóval összekeverjük és elmorzsoljuk a tepertővel. Hozzáadjuk a tojást és a felfuttatott élesztőt, összegyúrjuk. Közepes keménységű tésztát kell kapni.

A tésztát 1/2 cm vastagra kinyújtjuk, 6-8 cm-es négyzetekre vágjuk. Mindegyik négyzet közepébe 1-1 kanál lekvárt teszünk, az egyik sarkát a közepéig felhajtjuk.

A felhajtott tészta sarkát megkenjük a tojásfehérjével, majd a szemben lévő sarkot is ráhajtjuk. A tetejét megkenjük felvert tojással, majd a tepsiben 20-30 percet kelesztjük.

A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, a papucsokat 20 perc alatt szép pirosra sütjük.


Judit a lekvárokat és a süteményeket a békéscsabai kézművespiacon árulja.



liszt , tepertő , élesztő , szilvalekvár , tojás , kefír