Zsákai Ildikó (Derecskei Fenséges) receptje
2020. augusztus 6.- 20 dkg liszt
- 2 tojás
- 3-4 ek viz
- 1 közepes fej hagyma
- 1 kanál mangalicazsír
- pici só, ízlés szerint bors
- pirospaprika
- sárgarépa
- petrezselyem
- burgonya
Ehhez az igen ízletes, régi derecskei finomsághoz először a kissé munkás levesbetétet készítjük el.
20 dkg lisztet, 2 tojást és 3-4 ek vizet kemény tésztává gyúrunk, tésztanyújtó géppel csíkokra nyújtjuk.
1 közepes fej hagymát lereszelünk, 1 kanál mangalicazsírt felhevítünk, megpároljuk a hagymát, pici sót, ízlés szerint borsot, pirospaprikát szórunk rá, dinszteljük rövid ideig.
Az elkészült masszával bekenjük a tésztacsíkokat, majd szorosan felcsavargatjuk, jól összesodorjuk, 2 cm-es darabokra vagdossuk.
A levesalapléhez egy kis fej hagymát kiskanál zsírban megfonnyasztunk, vékony szeletekre vágott répát, petrezselymet, kockára vágott kisebb krumplit adunk hozzá, átforgatjuk, pici pirospaprikát teszünk bele.
Felöntjük vízzel, sózzuk, félpuhára főzzük a zöldségeket, majd a végén kifőzzük benne a hurkatésztát.
liszt , tojás , hagyma , mangalicazsír , petrezselyem , pirospaprika , sárgarépa , burgonya