Saly Noémi receptje
2020. július 24.- 4 kg paradicsom
- 2-3 szál nagy sárgarépa
- 2-3 szál nagy fehérrépa
- 1 db nagy zellergumó
- 2-3 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 1/2 l olaj
- 10-15 db babérlevél
- 1-1 szűk marék friss rozmaringlevél és szurokfű (oregánó)
- 1 nagy marék friss bazsalikom
- Koronás cukor, só, őrölt bors
Tálak, két nagy fazék, vágódeszka, éles kiskés, fokhagymaprés, botmixer vagy turmixgép, merőkanál, kis üvegek, celofán.
ELKÉSZÍTÉSE:
A paradicsomból az imént leírt módon sűrű levet főzök, félreteszem. A zöldségeket és a hagymát fölaprítom, a fokhagymát gerezdekre szedem. Az olajban megpirongatom a gyökérzöldségeket: jó, ha egyik-másik kap egy kis színt. Közben hozzáadom a hagymát, végül belenyomom a fokhagymát is. Felöntöm a paradicsomlével, belerakom a babérlevelet, a sót, a cukrot meg a borsot, és főzöm az egészet, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Csak az utolsó tíz percben teszem hozzá a zöldfűszereket, mert azoknak árt a hosszasabb hőkezelés. A babért kihalászom, a szószt simára turmixolom, és pár percre visszateszem a tűzre, hogy jó forrón tudjam beüvegezni.
CIFRÁZZAM?
Ezen már nincs nagyon mit cifrázni, de persze lehet játszani az arányokkal és a fűszerekkel is: elbír egy kis majoránnát, kakukkfüvet, csombort, lestyánt, zellerzöldet, petrezselymet, citromhéjat, koriandert, mustármagot…
FELHASZNÁLÁSA:
Mondom, hogy tésztaszósz… Na jó, össze rottyanthatjuk egy kis gombával vagy egy tonhalkonzervvel, darált hússal, két kanál tejföllel, koronának meg jöhet egy marék reszelt sajt. Ja, pizzára, melegszendvicsre, sós palacsintákhoz is kiváló.
paradicsom , fehérrépa , sárgarépa , zellergumó , vöröshagyma , fokhagyma , fekete fokhagyma , babérlevél , olaj , rozmaringlevél , oregánó , bazsalikom