Zirig Árpád receptje
2020. augusztus 31.Leveshez:
- 0,5 kg krumpli
- 0,5 kg patisszon vagy egyéb zsenge tökféle
- zöldségalaplé vagy víz
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 nagy fej lilahagyma
- 4 paradicsom
- 1 dl fehérbor
- 1 citrom vagy lime
- 2 dl 33%-os tejszín
- vaj
- gyömbér
- 2 csillagánizs
- 2-3 szecsuani bors
- színes borskeverék
- csemegepaprika
- só
- koriandermag
- zsálya
- rozmaring
- zsír
- szójaszósz
Tálaláshoz: - 100 g juhtúró
- 150 g sárga paradicsom
- 1 zsenge cékla
- méz
- balzsamecet
- olívaolaj
Érdemes kisétálni a kertbe, körülnézni, mi van a bokrokon, mi van a földben, mit takarnak a levelek. A mi családi fogásunk egy krumplileves lett, amely kicsit eltért a szokásostól. A nyárvégi kínálathoz alakítottuk az ízeket és a hozzávalók sorát is – kísérletezzenek bátran, megéri.
A félfőre vágott hagymát disznózsíron,
A cél egy kellemes barnás „krém”, keserű mellékízek nélkül: hogy a hagyma szétessen, csak sózzuk, és egy-egy korty fehérborral segítünk a megfelelő állag kialakulásában. Ujjnyi gyömbért lereszelünk, a kicsurranó levével együtt hagymára tesszük, pirítjuk.
A krumplit és a patisszont meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk, majd a hagyma fölé dobjuk. Emelünk a hőmérsékleten, kevergetve kicsit rásütünk a zöldségre. Megpaprikázzuk, majd annyi alaplét vagy vizet öntünk rá, hogy minden körülbelül másfél-kétujjnyira elmerüljön.
Sózzuk, borsozzuk, majd a felkockázott paradicsommal, a kanálnyi szójaszósszal és a fűszerekkel együtt puhára főzzük. Ezt követően mixerbe öntjük – fontos, hogy közben eltávolítjuk belőle a rozmaringágat, a szecsuáni borsot és a csillagánizst.
Hozzáadjuk a tejszínt, ízlés szerint vajat, majd leturmixoljuk, ha kell, még sózzuk. Apró szemű szűrőn egy nyeles szilikonspatula vagy merőkanál segítségével selymesre passzírozzuk.
Felmelegített serpenyőben olívaolajon kevés mézet karamellizálunk, megfuttatjuk benne a zsenge nyári céklakarikákat s közben kevés balzsamecettel ízesítjük.
A tálaláskor friss, sárga paradicsomot, céklakarikákat és juhtúrórögöket teszünk a levesbe, majd olívaolajjal meglocsoljuk.
húsleves , krém , krumpli , patisszon , paradicsom