Mihályi László receptje
2020. október 27.OMLÓS TÉSZTA
HOZZÁVALÓK:
- 200 g liszt
- 120 g vaj
- 75 g Koronás Porcukor
- 25 g mandulaliszt
- 2 g só
- 1 db egész tojás
KÁVÉGANACHE
HOZZÁVALÓK:
- 160 g tej
- 30 g tejszín
- 225 g étcsokoládé
- 150 g vaj
- 2 adag eszpresszó
FŰSZERES KÖRTE
HOZZÁVALÓK:
- 600 g friss körte
- 65 g Koronás Aranybarna Cukor
- 20 g méz
- 2 cl rum
- 1 g zöld kardamom
- 1 g szegfűszeg
- 1 g fahéj
- 1 g rózsabors
- 1 g vanília
„MOGYORÓKRÉM”
HOZZÁVALÓK:
- 2 g zselatin
- 10 g víz
- 50 g tejszín
- 175 g tejszínhab
- 350 g mogyorópraliné
OMLÓS TÉSZTA ELKÉSZÍTÉSE:
A lisztet, a sót, a mandulalisztet és a hideg vajat elmorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot és a tojást, képlékeny tésztává gyúrjuk. 4-6 órát hűtőben pihentetjük.
KÁVÉGANACHE ELKÉSZÍTÉSE:
A tejet és a tejszínt felforraljuk, az étcsokoládét feldaraboljuk. Az eszpresszót a tejjel együtt ráöntjük a csokoládéra,
majd a vajjal egyneműre mixeljük.
FŰSZERES KÖRTE ELKÉSZÍTÉSE:
A körtét meghámozzuk, apró kockára vágjuk.
A cukrot és a mézet megolvasztjuk, a körtét az olvasztott cukorra „dobjuk”. Hozzáadjuk a finomra őrölt fűszereket, felöntjük rummal. 1-2 percig pároljuk.Szitán csepegtetjük, hagyjuk kihűlni.
„MOGYORÓKRÉM” ELKÉSZÍTÉSE:
A zselatint beáztatjuk a hideg vízbe, a tejszínt 85 °C-ra hevítjük, majd hozzáadjuk a tejszínhabot.
A mogyorópralinét simára keverjük a habbal, egy éjszakát hűtőben pihentetjük.
ÖSSZEÁLLÍTÁSA:
Az omlós tésztából tartokat nyomkodunk, majd kisütjük.
A kihűlt tartokat olvasztott tejcsokoládéval kikenjük, félig megtöltjük a kávéganache-sal, majd hűtőben 1 órát pihentetjük. Megtöltjük a fűszeres párolt körtével, a krémet vékonyan rákenjük,
utána „6”-os idomcsővel a tartok tetejére dresszírozzuk.
liszt , vaj , tojás , tejszín , tej , mandulaliszt , étcsokoládé , eszpresszó , körte , méz , rum , zöld kardamom , szegfűszeg , fahéj , rózsabors , vanília , zselatin , tejszínhab , mogyorópraliné