Bittera Dóra – Molnár B. Tamás receptje
2020. július 28.- 8 db nagy, kezeletlen héjú, érett citrom
- kb. 160 g durva tengeri só
- frissen préselt citromlé
- 2 ek kristálycukor (opcionális)
FŰSZEREK (OPCIONÁLIS):
- 1 rúd fahéj
- 3-4 db szegfűszeg
- 5-6 db koriandermag
- 4-5 szem fekete bors
- 1-2 db babérlevél
- 1 db chili egészben
ELKÉSZÍTÉSE:
A fűszerek elhagyhatók, lehet részben vagy együtt használni őket.
A citromokat hosszában negyedeljük, de úgy, hogy az utolsó 1 cm-en nem vágjuk át az alját. A közepébe töltünk púpozott evőkanálnyi durva tengeri sót, a citromot ismét összenyomkodjuk.
FELHASZNÁLÁSA:
A citrom lágy részeit eltávolítjuk, a héját apró kockára vagy vékony csíkra vágjuk, így adjuk ecet-olaj öntethez, salátához, mártáshoz, leveshez, sültekhez, ragukhoz. Ki fogjuk belőle érezni a citrom minden aromáját, savasság nélkül.
MEGJEGYZÉS:
Ausztriában „Gulasch-fűszerként” tartják számon ezt a fűszerkeveréket: köménymag, majoránna, citromhéj, kevés csípős fűszerpaprika. Mindezt a befejezés előtt adják az ételhez. A fenti citromhéjjal érdekes „stichet” adhatunk a pörköltnek is.
citrom , citromlé , fahéj , szegfűszeg , koriandermag , babérlevél , chili