Receptek

Paradicsomos galette

Nábelek Zsófia receptje

2020. július 27.

Tészta
Hozzávalók:

  • 250 g liszt
  • 205 g jéghideg vaj
  • 55 g jeges víz
  • 1 kk só

Töltelék
Hozzávalók:

  • 200 g apró szemű paradicsom
  • 100 g reszelt sajt (cheddar, gouda, mozzarella)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db tojás
  • só, bors

ADAG: 2 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A tésztánál fontos, hogy minden alapanyag jéghideg legyen. A lisztet a felkockázott vajjal és a sóval addig morzsoljuk, amíg nedves homok állaga lesz. Ezt a műveletet elvégezhetjük késsel, a lisztbe aprítva a vajat, de a legjobb robotgéppel, így a kezünk melegétől nem olvad meg a vaj. Hozzáadjuk a jeges vizet, és néhány mozdulattal egynemű tésztává gyúrjuk.

Lefóliázva legalább egy órára hűtőbe tesszük.

A paradicsomokat félbevágjuk, finoman sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott fokhagymát. Ezután

a tésztát két részre osztjuk: amíg az egyikkel dolgozunk, addig a másik maradjon a hűtőben. 2-3 milliméter vastag kört nyújtunk belőle.

A közepére halmozzuk a reszelt sajt felét, a szélén hagyjunk 2-3 centiméter peremet, oda ne kerüljön töltelék.

A sajtra tesszük az előkészített paradicsomot. A tészta szélét körben felhajtogatjuk, minden hajtásnál óvatosan csípjük össze a felhajtott részeket.

A szélét kenjük le a felvert tojással. Ugyanígy töltsük meg a másik tésztát is a maradék hozzávalókkal.

200 °C-ra előmelegített sütőben 30-40 percig süssük, amíg a tészta aranybarna lesz, a paradicsom pedig szépen összeesik, összesül.

Melegen és langyosan is tökéletes, felfrissíthetjük snidlinggel, bazsalikommal, oregánóval, kakukkfűvel.



liszt , vaj , paradicsom , sajt , fokhagyma , tojás

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra