Küronya Márk és Litauszki Zsolt receptje
2022. január 30.- 500 g feketegyökér
- 150 g póréhagyma
- 2 g só
- 2 g frissen reszelt szerecsendió
- 2 g őrölt fekete bors
- 400 ml alaplé
- 200 ml tejszín
- 50 ml fehérbor
- 100 ml szőlőmagolaj
- 250 ml extraszűz olívaolaj (csipszsütéshez)
- 10 db fehér szőlőszem
A póréhagymát apróra vágjuk, a feketegyökeret megpucoljuk, egy 10 cm-es darabot kivéve.
A pucolt részeket durván felvágjuk, a héjas darabot vékonyan felszeleteljük.
A póréhagymát szőlőmagolajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a feldarabolt feketegyökeret. Fűszerezzük.
Rövid pirítás után felöntjük az alaplével, a tejszínnel, a borral és puhára főzzük. Miután elkészült, botmixerrel krémesítjük. A vékonyan felszeletelt feketegyökeret 150 °C-os olajban aranybarnára pirítjuk.
Tálalás:
A pucolt, magozott szőlőszemeket a tálba helyezzük. Ráöntjük a levest, majd a csipsszel és néhány csepp szőlőmagolajjal díszítjük.
feketegyökér , póréhagyma , szerecsendió , alaplé , tejszín , szőlőmagolaj , fehérbor , olívaolaj , szőlőszem