Nábelek Zsófia receptje
2020. július 1.Hozzávalók a tésztához:
- 450 g liszt
- 300 g vaj
- 140 g porcukor
- 3 db tojássárgája
- 1 csipetnyi szódabikarbóna
- 1 csomag vaníliás cukor
Hozzávalók a töltéshez:
- 3 db tojásfehérje
- 100 g porcukor
- 1 kk citromlé
- sárgabaracklekvár
MA TALÁN nem a legdivatosabb sütemény, de az egyik klasszikus családi vendégváró édesség. Van, ahol ünnepi, karácsonyi finomság, máshol a hétvégék kötelező kelléke, ám az biztos, hogy nehezen lehet abbahagyni. Macerás elkészíteni, de minden ráfordított percet megér. Ahogy a legtöbb omlós tészta, a
non plus ultra is másnap a legjobb.
ELKÉSZÍTÉSE:
1. A lisztbe belekeverjük a szódabikarbónát és 140 g porcukrot, eldörzsöljük benne a hideg vajat és összedolgozzuk a tojássárgájával. Gyorsan dolgozzunk, hogy ne melegedjen meg a tészta, használhatunk robotgépet is. A tésztát 30 percig lefóliázva pihentessük a hűtőben. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra, és szúrjunk korongokat belőle, ezeket tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe.
2. A tojásfehérjét a 100 g porcukorral, egy csipet sóval és pár csepp citromlével verjük kemény habbá. Ezt a habot töltsük habzsákba, és az összes korongra nyomjunk belőle kis halmokat, majd süssük 180 °C-on kb. 15 percig. Hagyjuk kihűlni, majd két-két korongot ragasszunk össze baracklekvárral. Az omlós tészta technológiája itt olvasható el.
Az elkészült tojásfehérje habba is keverhetünk egy kanál baracklekvárt.
egyszerű , liszt , vaj , porcukor , tojás , szódabikarbóna , vaníliás cukor , citromlé , sárgabaracklekvár