Receptek

Hagyományos poncichter babsterc

Erhardt Zoltán (Erhardt Étterem és Panzió) receptje

2020. október 9.
  • 200 g tarka- vagy gyöngybab
  • 300 g liszt
  • 200 ml babfőzőlé
  • 120 g mangalicazsír
  • babérlevél, só
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A hagyományos babsterchez a babot egy éjszakára hideg vízben áztatjuk. Másnap sós vízben a babérlevéllel puhára főzzük.

Egy edényben folyamatos keverés mellett a lisztet halványbarnára pirítjuk. Ezután a kevergetést folytatva fokozatosan adagoljuk hozzá a babot a megadott mennyiségű főzőlével. Ekkor a stercet félrehúzzuk a tűzről, letakarjuk, a tűzhelyen pihentetjük. Felforrósítjuk a zsírt, majd a stercet ismét a tűzre téve arra rácsorgatjuk, rövid ideig kevergetjük. Sóval ízesítjük.

Savanyúságokkal, uborkasalátával, házi tejföllel vagy szilvalekvárral fogyasztva igazi poncichternek érezhetjük magunkat.


gyöngybab , liszt , babfőzőlé , babérlevél , mangalicazsír