Erhardt Zoltán (Erhardt Étterem és Panzió) receptje
2020. október 9.- 200 g tarka- vagy gyöngybab
- 300 g liszt
- 200 ml babfőzőlé
- 120 g mangalicazsír
- babérlevél, só
A hagyományos babsterchez a babot egy éjszakára hideg vízben áztatjuk. Másnap sós vízben a babérlevéllel puhára főzzük.
Egy edényben folyamatos keverés mellett a lisztet halványbarnára pirítjuk. Ezután a kevergetést folytatva fokozatosan adagoljuk hozzá a babot a megadott mennyiségű főzőlével. Ekkor a stercet félrehúzzuk a tűzről, letakarjuk, a tűzhelyen pihentetjük. Felforrósítjuk a zsírt, majd a stercet ismét a tűzre téve arra rácsorgatjuk, rövid ideig kevergetjük. Sóval ízesítjük.
Savanyúságokkal, uborkasalátával, házi tejföllel vagy szilvalekvárral fogyasztva igazi poncichternek érezhetjük magunkat.
gyöngybab , liszt , babfőzőlé , babérlevél , mangalicazsír