Kalla Kálmán receptje
2020. július 29.A CSUKA
HOZZÁVALÓK:
- 1 db 2 kg-os csuka
- 1 db citrom
- 1 db tojás fehérje
- 5 cl tejszín
- só
A MÁRTÁS
HOZZÁVALÓK:
- 2/3 csésze olaszrizling, felére beforralva
- az alaplé, felére beforralva
- 1 csésze tejszín, felére beforralva
A SZŐLŐKÖRET
HOZZÁVALÓK:
- 50 g csemegeszőlő, zöld színű
- 1 tk cukor
- 20 g vaj
A LILABURGONYA (PERUI LILA)
HOZZÁVALÓK:
- 25 dkg lilaburgonya
- 4 szelet lilaburgonya-chips
- 50 g vaj
- bő olaj a sütéshez
- só
A csukát megtisztítjuk, kifilézzük. A csontjait feltesszük főzni rövid lével, babérral, borssal (kb. 2 dl alaplére lesz szükségünk).
A három beforralt lét összeöntjük, ízesítjük, átforraljuk, és kész a mártásunk.
A SZŐLŐKÖRET ELKÉSZÍTÉSE:
A cukrot karamellizáljuk, rátesszük a vajat és a hámozott, magozott szőlőszemeket. Átmelegítjük és tálaljuk.
A LILABURGONYA ELKÉSZÍTÉSE:
A tisztított burgonyából vágunk 4 vékony szeletet chipsnek és ropogósra sütjük.
TÁLALÁS:
A szőlőszemekből szőlőfürtformát helyezünk a tányérra. Eléöntünk a mártásból, és beleállítjuk a sült csukaérmét. Habzsákból egy rózsát nyomunk mellé a tányérra, és egy lila chipssel díszítjük.
csuka , tejszín , citrom , olaszrizling , alaplé , vaj , olaj , csemegeszőlő , lilaburgonya